2010. május 31.

Nem dohányzók világnapja (május 31.)

Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére május 31. hivatalosan is a nemdohányzók világnapja.

A cigaretta korunk egyik legveszélyesebb és a legtöbb halálos áldozatot követelő legális élvezeti cikke. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kezdeményezésére május 31. a nemdohányzók világnapja. A szervezet idei szlogenje: Dohánymarketing – célpontban a nők. A cigarettázó hölgyek száma évről évre nő, pedig számuk már így is a világ mintegy egy milliárd dohányosának 20 százalékát teszi ki, ezzel szemben a férfiaknál a növekedés már megállt. Jelenleg a nők a dohányipar fő célpontjának számítanak, különösen aggasztó a növekvő arány a fiatal lányok körében.





Az idei Nemdohányzó Világnap célja az, hogy felhívja a figyelmet a nőket és a fiatal lányokat célzó dohányipari marketing káros hatásaira. A WHO mostani kampánya a nőkre fókuszál, a férfiakat is meg kell védeni. A dohányzás ebben az évszázadban csaknem egy milliárd ember halálát okozhatja a világban. A felismerés, hogy mennyire fontos a visszaszorítás, és az ennek érdekében tett lépések nagyon sok életet menthetnek meg.
A dohányzás annak ellenére népszerű, hogy valamennyi cigarettázó tudatában van annak káros hatásaival. Már a huszadik század közepétől egyre több betegségről bizonyították be, hogy kialakulásának oka a dohányzásban keresendő, az embereket ez a tény sem rettentette vissza, mert a reklámok, filmek, sőt még a sztárok is népszerűsítették.


Magyarországot tekintve mind a dohányzók arányát, mind a naponta elszívott cigaretták számát igen előkelő helyen állunk a világ országaihoz képet. Hazánkban száz emberből mintegy negyvenöt dohányzik, és naponta átlagosan húsz cigarettát szív el. Ezzel sajnos egyenes arányban áll a dohányzás okozta megbetegedésekben elhunytak száma. Kétszer többen halnak meg a füstölgés miatt, mint például alkoholizmus, baleset, öngyilkosság, erőszakos halál, kábítószer-fogyasztás vagy AIDS miatt összesen. Ráadásul a cigarettázók nem csak saját magukat egészségét veszélyeztetik, de a környezetükben élőkét is. A nikotin a dohány egyik legjelentősebb káros összetevője, egyike az egyik legerősebb mérgeknek. Emeli a pulzusszámot, ezáltal a vérnyomást, negatívan hat az anyagcserére, szűkíti a bőr ereit, ezek által akár halálos kimenetelű betegség kiváltója is lehet. Rákkeltő hatása ismert, és bizonyított is.

Nincsenek megjegyzések: