2010. május 8.

Szeged és a Vízipipa, összefoglaló (extra bejegyzés)

Szeged - Reneszánszát éli a vízipipázás Szegeden. Egyre több szórakozóhelyen, házibuliban találkozhatunk az arab világból átvett eszközzel. Rituális jellege miatt kedvelik a fiatalok, míg ellenzői – tévhitek miatt – helytelenítik használatát.
– Közösség-összetartó ereje van, ha a barátokkal összeülünk pipázni, ráadásul kellemesen elbódulok tőle – lelkesedik egy fiatal srác. Nevét nem osztja meg velünk, annyit azonban még elmond, hogy a vaníliás és a mandarinos dohány a kedvence.

Ahogy a kávézókban, szórakozóhelyeken elterjedt a füstölgés ezen formája, úgy szaporodtak a baráti társaságokban is a pipák. Felismerve a piaci helyzetet, sok dohányüzletben és webáruházban is lehet vízipipát kapni.

A Matahari kávézóban közelről is szemügyre vettünk egy vízipipát, mielőtt kivitték az egyik asztalhoz. Az üvegből készült tartályt a pincér megtöltötte vízzel. Ezután a hosszú fémcsövet (a pipa testét) beleillesztette a tartályba. A füst ezen jut a tartályig. A fémcsőből indul egy vagy két szívócső. A pipatest tetejére helyezte a hamutálcát, illetve a dohánnyal töltött kerámiatölcsért, ami fölé egy szénrácsra izzó szenet is rakott, és végül rátette a hővédő sapkát. Utóbbi azért fontos, mert nem engedi a hamut szétszóródni.


– Ritkán szoktam vízipipázni, általában csak egy gyors cigarettára van időm – mondja Szüllő Ágnes, aki épp epres dohányt szívott. A kellemes illatú füstben egy pillanatra mi is úgy éreztük, mintha a fülledt afrikai melegben egy bár teraszán lazítanánk.

Hitek és tévhitek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közzétett tanulmány szerint vízipipázáskor 100 szál cigaretta füstjének megfelelő adagot pöfékelnek el a dohányosok. Cigizéskor a száraz dohány a papírral együtt 600–800 fokon azonnal hamuvá ég, szívásakor válogatás nélkül jutnak rákkeltő anyagok a szervezetbe. Ezzel szemben a vízipipa dohánya nedves, és nem is kell hamuvá égetni, csak forró levegő áramlik át rajta, a beszívott füstöt a víz is megszűri, káros anyagokat kötve meg. Itt nem ég el papír, kátrány sem keletkezik. A nikotin aránya dohányonként különböző. Tehát, mindent összevetve, a cigarettázás a károsabb.

Illatos dohány kerül a tölcsérbe

Az első vízipipákat kókuszdió héjából készítették Indiában. Fénykorát a 17. századi Törökországban élte. Vízipipázáshoz erős, sötét színű dohányt használnak. Ezt többször átöblítik vízben, hogy veszítsen erejéből, majd datolyalével itatják át. Az igényesebb dohányokat végül gyümölccsel ízesítik.

Nincsenek megjegyzések: