2011. április 22.

Elektromos vízipipa rendszer (E-pipe)

Elektromos vízipipa, asztalba épített és önálló verziója. Célja a hagyományos vízipipák hibáinak kiküszöbölése (gyulladásveszély, a szén és a gyújtóanyag mellőzése), köztudatba hozása. A következőkben a feltaláló nyilatkozik, a munka menetéről, anyagokról, és magáról a rendszerről.

Munka leírása:

A hagyományos vízipipát gondoltam újra, formavilágában és működésében egyaránt. Az asztal körül ülő fiatal társaságok körében manapság elterjedt a vízipipa. A régi arab világ kultúrájához nyúlik vissza, már az 1500-as években is ismert volt.
A vízipipázás sokak szerint sokkal ártalmatlanabb, mint a hagyományos dohányzás. Mivel azonban szénnel ég és közben káros anyagokat bocsát ki (nem beszélve a gyújtóanyaggal bevon típusairól), még mindig káros az egészségre. Mindemellett még begyújtani is körülményes. Erre a problémára kerestem megoldást az elektromos izzószállal működő pipával, mely tulajdonképpen nem a hagyományos módon ég.

Az önmagában szabadban is használható vízipipa az aljában elhelyezett akkumulátorból nyerné az energiát, így kiváló kirándulások, fesztiválok alkalmával is.

Az asztalba épített verzió kifejezetten a társaság sajátos igényeihez (beszélgetéshez otthon, kávézókban, szórakozóhelyeken, éttermekben, pókerezésnél) próbál idomulni. Mivel a szipka csöve az asztal széléhez csatlakozik és csúsztatható oldalirányokban („passzolható”), nem kell igazgatni a csövet, nem lóg át az embereken és nem borul föl használat közben.

Törekedtem a letisztult, egyszerű formákra, színek és praktikusságra. A jelenlegi verzió rengeteg féle képpen variálható, színekben és felhasználásban egyaránt.
A vízipipadohányt előre csomagoltan lehetne hozzá kapni, csak ki kell bontani és a „tömőgyűrűt” behelyezni a pipába, így nem igényel gyakorlottságot.

Saját véleményem:

Ha ez a megoldás köztudatba kerül nem lesz igazi a vízipipázás, mert a vízipázás egy rituálé. Közösség kovácsoló hatása van, én személy szerint szeretek a pipával bíbelődni, mert lenyugtat. Szeretem a hagyományos szén gyújtást, a dohány kerámiába való tömését. Attól függetlenül nagyon jó megoldás, kicsit tisztábbá teszi a vízipipázást. Én is szívesen kipróbálnám, de az ára nem teszi lehetővé. A stabilitás gondolata nem utolsó dolog, bár nincs olyan pipa ami nem stabil, csak a használója óvatlan.

Nincsenek megjegyzések: