2010. május 19.

Aladdin Basha vízipipa

Az Aladdin Basha vízipipa egyiptomi származású vizipipa. Legfontosabb jellemzője a stabilitása és minősége. Nagyon stabil, nem borul fel olyan könnyen. Bátran használható hozzá Nammor vagy Razan szívócső, mindkettő kényelmesen illeszkedik az adapterbe. Most lássuk a részeit figyelmesebben megvizsgálva:


Kerámia: Az Aladin Basha kerámiája Egyiptomban készül, egy agyagos műhelyében. Az Aladdin Basha vízipipához leginkább a Vortex kerámiát ajánlják, mert elég könnyen lehet szívni és úgy adja ki a legjobban az ízeket. Azonban ha Phunnelt használsz az is jó, illetve jobb mint egy sima egyiptomi kerámiával. A Basha „gyári” kerámiájába körülbelül 10-15gramm dohány fér.

Tálca: A tálca az Aladin gyárban készül, a gyárban a tálcát fixálják a biztonság kedvéért. Így nem lehet levenni a Basha modellről, de vannak olyan típusok melyekről levehető és a gyárban csak a pontos illeszkedést ellenőrzik. Egy közepes hőtartó sapka könnyedén ráhelyezhető a tálcára, méretével nem lesz problémánk.

A Basha teste: A Basha teste Egyiptomban készül úgy mint a többi része. Ezen keresztül jut el a füst a tartályhoz és innen indul a cső, ami a füstöt a szipkában végződve, a szájhoz juttatja. Mindig fémből készítik. A test lefelé haladó csövének alsó vége jóval a víz szintje alatt végződik a tartályban egy vékonyabb cső formájában. A belső átmérő nagyobb mint +60cm-es TopMark pipák esetében.

Szívócső: A „gyári” szívócsöve fém spirálos, elég hosszú, 160-175cm hosszú. A sima egyiptomi vízipipák szívócsövéhez képest sokkal könnyebben lehet szívni a nagyobb átmérőnek köszönhetően. Az Aladdin Basha vizipipához leginkább a Razan és a Nammor cső ajánlott, mert összehasonlíthatatlan a szívási komfort a gyári és ezek a csövek között.

Üvegtartály: A Basha minden része Egyiptomban készül ez alól a tartály sem kivétel. A tartályba belefér 1liter víz, sőt egy kicsivel több is, de nem érdemes teletölteni, mert nem lesz elég hely a füstnek. (A vízipipa víztartályát kb. 2/3-ig töltik vízzel, hogy a belógó csövet 2-3cm-el lepje el. Ezzel szabályozzák a füst mennyiségét.)


Hőtartó sapka: Már korábban a tálca leírásánál leírtam, hogy egy közepes hőtartó sapka könnyedén rámegy a tálcára. Egyetlen probléma az, hogy ha megrendeled/megvásárolod a pipát, akkor alap tartozékként nem jár a Basha vizipipához egyes helyeken. Érdemes egy nagy méretűt vásárolni hozzá.

Külön tartozékai: csipesz, tisztító kefe, széntartó konzol, tömítések, szipka. (Ezek az alap tartozékai a Basha pipának a legtöbb helyen.)

Tanács a tisztításhoz: Mint minden egyes vízipipát a Bashát is 4-5 pipázás után érdemes kitisztítani. Minden egyes tartozékot meleg vízben érdemes kitakarítani, szivaccsal megtörölgetni. A kerámiát szabadítsuk meg a ráégett dohánytól egy szivacs segítségével. A szívócsövön pedig meleg vizet folyassunk át, mert lehetnek benne dohány darabkák. Lecsepegtetjük és hagyjuk megszáradni a pipát. Ami a tisztítással kapcsolatban nagyon fontos, hogy soha ne vegyszeres vízben tisztítsuk a pipát, mert át veheti az ízét.

Egyéb tudnivalók:

A test központi eleme egy 11 mm belső átmerőjű cső, amit sav-álló lemezből hengereltek majd kívülről felpolíroztak. A szívócső csonkja 9mm-es legkisebb átmerővel csatlakozik a testhez, ami megfelelő körültekintéssel 11mm-re bővíthető. A tartályból két ~5mm-es lyukon át érkezik a füst.

A hozzá kapott szívócsőnek remek a színösszeállítása, és a cső borításához használt anyag is kellemes tapintású. A fa végek belső átmerője 7 mm. Negatívum viszont, hogy a csőből forgács darabok jönnek az első pár használat során. Ezt lehet orvosolni azzal, hogy egy vékonyabb tisztítókefével a két fa végét kipucoljuk és végül egy erős fújással eltüntetjük a kijött darabokat.

Beszámolót írta: Nightrain
Kiegészítette: sYska
Képek forrása: Szultán Kincsei

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Na ez az!Ilyen lesz a leendő pipám!Jó az ismertető részletesen levan írva minden!Grat!

Nightrain írta...

Köszike, nekem is ilyenem van. A beszámoló miatt vettem meg többek közt.