2010. május 29.

Guinness-rekordkísérlet Budapesten a dohányzás ellen

Az egyszerre azonos helyen a legtöbb égő cigarettát elnyomók Guinness-rekordját kísérlik meg a résztvevők szombaton a WestEnd Tetőteraszán Budapesten a Dohányzásmentes Világnap alkalmából. A Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Szívsz vagy élsz?! címmel rendezi meg az első dohányzásmentes napot. Az egésznapos rendezvényen koncertek, előadások és szűrővizsgálatok várják az érdeklődőket. Az esemény csúcspontja lesz az első, egyszerre, egy helyen a legtöbb égő cigarettát elnyomók Guinness-rekordkísérlete 15 órakor. Az eseményen fellép a többi között Fekete Dávid, Szandi és Caramel.



Magyarországon évente 25-30 ezer ember dohányzás miatt hal meg, több mint 50 százalékuk 65 éves kora előtt - mondta el Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. A magyar férfiak 40 százaléka, a nők 28 százaléka cigarettázik és a középiskolások 26 százaléka. A megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, arra, hogy az ember ne gyújtson rá az első cigarettára.

Napi 1-4 szál cigaretta megháromszorozza a halálos szívbetegség kialakulásának esélyét. A szívinfarktusnak, érelmeszesedésnek, magas vérnyomásnak és az agyvérzésnek is a dohányzás az egyik legfontosabb ismert kockázati tényezője. A rák egyes formái jóval gyakoribbak a dohányzók körében, a káros szenvedély hozzájárulhat a gége-, a szájüregi és garatrák, a hasnyálmirigy, hólyag- és méhnyakrák kialakulásához is.



A gyermekvárás időszakában az édesanya dohányzása a magzati fejlődés visszamaradását idézheti elő, kisebb lehet az újszülöttek testsúlya, testhossza, fej- és mellkörfogata. Világszerte emberek százezreinek halálát okozza a passzív dohányzás. Egy cigarettázó kolléga mellett eltöltött két óra annyit jelent, mintha négy szál cigarettát szívott volna el a nemdohányzó is. A füstös otthonban élő gyerekek körében nagyobb a hörgőgyulladás, tüdőgyulladás, középfülgyulladás gyakorisága.

A Dohányzásmentes Világnapot az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kezdeményezésére tartják 1988 óta. Jelenleg világszerte mintegy 1,3 milliárd ember dohányzik, számuk 2025-re megháromszorozódhat. Évente öt-hatmillió ember halála vezethető vissza a dohányzás ártalmaira, a cigaretta ugyanis több mint négyezer különböző, a szervezet számára káros vegyi anyagot tartalmaz. A dohányzás elleni küzdelem a WHO egyik legfontosabb feladata lett az utóbbi évtizedben, 2003-ban született a Dohányzásellenes Keretegyezmény (FCTC), amelyet Magyarország is ratifikált. A WHO a felnőtt lakosság körében 20 százalék alá kívánja szorítani a dohányzók arányát. Hazánkban minden harmadik felnőtt füstöl, s minden ötödik ember a dohányzás következtében hal meg.

Nincsenek megjegyzések: