2010. május 22.

A vízipipa varázsa

Révészné Sajtos Klára tudosítása - 2007.12.22.



A tunéziai utaimon rácsodálkoztam a teázók teraszán csendben, szinte áhítatosan vizipápázó emberekre. Úgy tűnt számomra, mintha megállt volna körülöttük az idő.
A vízipipázás az arab világ egyik legrégibb szokása. Főleg a férfiak szenvedélye, de látni lehet néhol nőket is akik élvezettel élnek a szenvedélyüknek. Ez kikapcsolódást és relaxációt jelent számukra. Évszázadok óta használják, mivel oldja a napközben felgyülemlett feszültséget.
Az eredeti vízipipa Indiából származik, népszerűségre tett szert Iránban is és innen terjedt szét az arab világ többi részére .Törökországban volt a vízipipa forradalmának vége.. Az elmúlt pár száz évben megmaradt változatlan felépítésben.
Sajnos a cigaretta elterjedésével ez a csodálatos dolog is egy kissé háttérben szorult, pedig egyáltalán nem ad több élvezetet a cigaretta, sőt össze se lehet hasonlítani egymással.A cigaretta az ideges, rohanó embereknek való szemben a vízipipával. Míg valaki szívja a vízipipát, addig van ideje gondolkodni. Türelemet és toleranciát tanít. Akik élnek ennek a szenvedélynek, sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozattabb életet élnek, mint a cigarettázók.. Már a füstje is észrevehetően hűvösebb és könnyen bódító.A vízipipázás közben a füst el kezd barnulni, a füstből kiszűrődnek a káros anyagok, amit a cigarettázók beszívnak és ez ami káros az egészségre.A különleges gyümölcs ízesítésű dohány a pipa tetején lévő tölcsérben van elhelyezve. A dohány tetején faszén ízzik. A kelettkező füst a tartályban levő vízen át áramlik. A dohány aromája akár 1-1,5 óráig is élvezhető.A szertartás után ellazult érzés uralkodik az emberen a vízipipázók szerint.
Egyiptomban shishának, míg Libiában narglinek hívják a vízipipát.A nargli a dohányzás legjobb arternatívája, mivel a vízen átáramló füst szinte teljesen mentes lesz a káros hatóanyagtól mire a tüdőbe jutt. Ez a dohány így nem tartalmaz kátrányt és nikotin tartalma is nagyon alacsony.Ezáltal sokkal kisebb a veszélye annak, hogy tüdőrákot okoz.
Az első vizipipázók még kókuszdió héjból készítették Indiában.Természetesen azóta sokat változott és különösen népszerűvé vált a Közel-Keleten, ahol szinte elképzelhetetlen az élet nélküle. A nargeli fénykora a XVII. századi Törökországban volt, ahol akkoriban szigorú szabályok alakultak ki haználatával kapcsolatban. Azonban nem minden dohány alkalmas a vízipipázásra. Egyedül a kifejezetten erős, sötét színű iráni dohány a jó. Ezt első lépésben többször átöblítik vízben, hogy veszítsen erejéből, majd datolya lével átitatják. Az ígényesebb dohányokat végül gyümölccsel ízesítik. Az inyencek ezt azzal fokozzák, hogy friss gyümölcsdarabokat tesznek a víztartályba.Ezzel még ízesebbé teszik a füstöt.
A shisha használatának saját etikettje sok mindenre kitér. Pl sértésként fogja fel, ha valaki az ízzó széndarabjáról gyújtja meg a cigarettáját.

Nincsenek megjegyzések: