2010. május 24.

A vízipipa tisztítása

A pipát érdemes alaposan kitisztítani 6-8 alkalom után, mert a sok lerakódástól nem érzed annyira tisztán a dohány gyümölcsös ízét. A vizet gyakrabban, 2-4 alkalom után cseréld ki! Miután darabokra szedted a shishádat, takarítsd ki az alkatrészeit:

1.  dohánytölcsér


A tölcséredbe beleéghet a dohány, amit nehéz eltávolítani. Öblítsd ki belőle a maradék dohánydarabokat, és egy szivaccsal dörzsöld addíg, amíg látod, hogy kosz jön le róla.

2. pipa teste



Engedj át rajta a fürdőkádban forró vizet, és a vékonyabb tisztítóvesszővel alaposan lazítsd le a lerakódásokat. Addíg ismételd az öblögetést és sikálást, amíg nem lesz elég tiszta a cső belülről. Fontos, hogy vegyszereket NE használj, mert átveheti a pipa az ízét! Engedj vizet a szívócső (csövek) csatlakozásába is.

3. víztartály



Hogyha rendszeresen cseréled a vizet, akkor elég párszor végigforgatni benne a vastagabb tisztítóvesszőt. A szennyezett vízből viszont képes a kosz lerakódni az üveg belső falára a vízszint fölött, ahol a buborékok kiválnak a vízből. Ezt a lerakódást nehéz leszedni, de egy régi fogkefével pár perc alatt megoldható.

4. szívócső



Ez a legnehezebb része a takarításnak, de megéri, mert utána nem fogod érezni az összes addígi dohányod ízét egyszerre. A szívócső belsejében is lerakódik a füst, ami azután le is tud jönni a belső falról egyenesen a szájadba. Idegesítő dolog, sokan azt hiszik, szenet nyeltek - tévesen.

A csövet centiméterenként tördeld meg a fürdőkád fölött úgy, hogy mindkét vége lefelé lógjon. Ha jól csinálod, akkor hallod, ahogy a lerakódás lepattog a csöved belsejéről és ezeket a darabokat látod a kád alján. Miután végigmentél a csövön, szorítsd a csaphoz az egyik felét, és eressz forró vizet keresztül rajta. A másik irányból is vezess át rajta vizet, hogyha már tiszta jön ki belőle. Hagyd kicsöpögni és megszáradni a napon vagy radiátornál, de vigyázz, mert még mindíg koszos víz jöhet belőle.

5. tömítések



Öblítsd el a gumitömítéseket, törölj minden alkatrészt szárazra és élvezd a tiszta ízeket! :).

Nincsenek megjegyzések: