2010. június 3.

A vízipipázás nem egyenlő a biztonságos dohányzással

A vízipipázás ugyanolyan nikotinfüggőség kialakulásához vezethet, mint a cigarettázás, és a dohányzás egyéb formáihoz hasonlóan nem tekinthető ártalmatlan alternatívának.  A vízipipázás a keleti országok hagyománya, amely egyre jobban terjed Európában és Észak-Amerikában egyaránt.

Leginkább a fiatalok körében hódít. Elsősorban teaházakban, klubokban jönnek össze a barátok, akik jóhiszeműen úgy vélik, hogy a vízen át szívott cigarettafüst nem ártalmas az egészségükre.


Ezzel szemben a vízipipázás során ugyanúgy nikotin kerül a szervezetben, mint a cigarettázáskor, amely ugyanúgy függőség kialakulásához vezethet.

Az alacsony nikotintartalmú cigarettáknál már megtanultuk, hogy a nikotinfüggő dohányos addig szívja a cigarettáját, ameddig a szervezetét el nem látja a számára szükséges nikotinnal. Azaz mélyebbre szívja és tovább tartja bent a tüdejében az egyébként alacsonyabb nikotintartalmú füstöt, hogy ezzel is növelje az onnan felszívódó nikotin mennyiségét. Valószínűleg ugyanígy tehetnek a már nikotinfüggő vízipipázók is.

Sajnos nem állnak a rendelkezésünkre vizsgálatok arra vonatkozóan, hogy a vízipipázásról milyen sikerrel tudnak leszokni a dohányosok. Ennek hátterében az is állhat, hogy a modern tudományos vizsgálatok általában bonyolultak és költségesek.


Amíg nem állt a rendelkezésünkre igazán hatékony leszokást segítő gyógyszer, addig a tőkeerős gyógyszergyárak nem finanszíroztak ilyen vizsgálatot. Amikor az első valóban hatékony gyógyszer megjelent a piacon, akkor a vizsgálatokat a gazdagabb Nyugat-Európában és Észak-Amerikában végezték, ott pedig a cigarettázás volt a vezető dohányzási forma, a vízipipázás még elsősorban rétegkultúrának, fiatalok kedvtelésének volt tekinthető.

Napjainkban a vízipipázásnak a fiatalok körében való terjedése arra hívja fel a figyelmet, hogy szükség van a vízipipázás hatásainak az alaposabb kutatására. A vízipipázásra oda kell figyelnünk a fiataloknak szóló prevenciós programok összeállítása és a dohányosok leszokását támogató orvosi tanácsadás során egyaránt.

Nincsenek megjegyzések: