2010. június 18.

Vízipipa-Kúltúra


A tévhitek oszlatása

Az elsõ személyes tapasztalatom a vízipipával, és annak kultúrájával kapcsolatban körülbelül két évvel ezelõtt született meg bennem. Korábban már hallottam, illetve olvastam a témával kapcsolatos dolgokról, de ezek az információk nem jelentettek többet egy-egy nemzet történelmi sajátosságainál. A vízipipa használatának Magyarországon nincs hagyománya, egy számunkra idegen kultúra részét képezi, de folyamatos térhódításának köszönhetõen kis hazánkban is egyre nagyobb érdeklõdésnek örvend. Ennek bizonyítéka az erre szakosodott teaházak, és kávézók folyamatosan bõvülõ választéka, valamint az április tizennyolcadikán megrendezésre kerülõ II. Országos Vízipipa Találkozó, mely egyszerre több helyszínen zajlik. A tavalyi évben még csak tizenhét várost számláló rendezvény idei résztvevõinek száma negyvenöt. (A pontos helyszínek a www.vizipipa.eu/pipatali oldalon olvashatók.) Azaz szombaton, délután kettõkor negyvenöt helyszínen fognak többé-kevésbé egyszerre felizzani a faszénkorongok ország szerte. Egy érdekes kezdeményezés, amely egyre nagyobb érdeklõdést von maga után.



A vízipipát az ezerötszázas évek közepén kezdték használni Indiában, de egyes emlékek szerint a pigmeusok már jóval korábban is ismerték Afrikában. Használata eleinte csak az arisztokrácia kiváltsága volt, ennek köszönhetõen a dohányfogyasztás egyfajta státuszszimbólumként volt jelen az indiai kultúrában. A vízipipa terjedésével, területenként más és más nevet kapott. Az egyik leggyakrabban használt elnevezés a perzsa narghile szóból származtatott hasonló, török kifejezés, ami kókuszdiót jelent. E jelentés az elsõ vízipipák anyagára utal, amelyeket kókuszdiók héjából alakítottak ki. Egy másik sokat emlegetett név a szintén perzsa eredetû, de azóta az arab szóhasználat sajátjává vált shisha elnevezés, amely a késõbb használatos, díszes, üvegbõl készült eszközök anyagára mutat.

NEM KÁBÍTÓSZERESEK ESZKÖZE
Határozottan: NEM. Az tény, hogy évtizedekkel ezelõtt Görögországban a túlzott hasis-fogyasztás miatt komoly megítélés alá estek a vízipipát használók, sõt, kifejezetten az alvilági körök szórakozási eszközének minõsítették, de a huszadik században a népszerûség fellendülése miatt az emberek túlléptek elõítéleteiken, és fokozatosan elfogadtatták a társadalommal a hagyományõrzés tényét. Az is bizonyos, hogy a távol-keleti kultúrákban használt pipákból, a bongokból elõszeretettel szívnak füvet, de ez más lapra tartozik. Az arab világban elterjedt, hagyományosnak mondható vízipipák ízes, illatos dohányok fogyasztására lettek kitalálva, és ezek térhódítása történik napjainkban is a világban. Az arab kultúrában, és hitéletben egyaránt tiltott kábítószerek fogyasztása.

MIRE JÓ?
A dohányfogyasztást alapul véve, elsõdleges szempont az egészségmegõrzés. Az aktív dohányosok kis valószínûséggel fognak leszokni a cigarettázásról, hogy ezzel a kedvteléssel éljenek. Az köztudott, hogy a dohányzás rombolja, és pusztítja a szervezetet, ennek kapcsán valószínûleg a vízipipán áthaladó dohányfüstben is vannak (maradnak) káros anyagok. Dohányvállalatok kutatásai szerint a vízipipa használat kevésbé káros az egészségre, mint a cigarettázás. Az ezen kutatásokról szóló hírek azonban nem tûnnek egyértelmûnek. 2005-ben a WHO szakemberei kiadtak egy jelentést a vízipipa káros hatásairól, de ezt egy évvel késõbb félreértelmezések miatt komolyan támadták más szervezetek. Néhány vélemény szerint mind a lejárató kampány, mind pedig az ellentámadások üzleti fogásokon alapszanak. Az viszont biztos, hogy a papírzsebkendõn keresztül átszívott cigarettafüst jól látható barna foltot hagy a papíron, míg a vízipipán átáramlott füst nem hagy nyomot maga után. Ennek az egyszerû tesztnek eredményeként elkönyvelhetõ, hogy a vízipipázás csekélyebb mértékben károsítja a szervezetet, mint a dohányzás. Az elsõdleges ok az lehet, hogy a dohányfüst meglehetõsen hosszú utat tesz meg, amíg eljut a körülbelül hatszáz Celsius fokos faszén által izzásban tartott dohánytól az ember szájáig, torkáig, tüdejéig. Ezen út során a káros anyagok jelentõs része lerakódik, és a pipában lévõ víz nem csak tovább szûri a füstöt, de közel fele hõmérsékletûre csökkenti is azt.

Nem elhanyagolható az ízélmény sem. Az ízek közül néhány a virágokon alapul (jázmin, kamilla), de a kifejezetten erre a célra gyártott ízesített dohányok általában gyümölcsaromát, szárított gyümölcs darabokat, mézet, zamatos olajokat tartalmaznak. Az ezekbõl az összetevõkbõl készített melaszt rengeteg ízben forgalmazzák.



Fontos megemlíteni a társaságformáló hatást is. A vízipipázás kiváló kiegészítõje lehet baráti összejöveteleknek, eszmecseréknek, filozofálgatásoknak, és remek kísérõje lehet egy jó hangulatban elfogyasztott teának is. A zenehallgatással összekötött pipázás pedig kitûnõ ellazulási forma. A használatnak valójában csak a kreativitás szab határt.

HIGIÉNIA
Baráti társaságokban, baráttal, barátnõvel általában nem okoz gondot ez a kérdés. Sõt, a hagyományosan használt vízipipát kifejezetten társaságban használják, úgy hogy annak tömlõjét körbeadogatják egymás közt. A közös vízipipázásnak komoly etikettje van, ráadásul lehetõség saját szipka használatára is. Van, ahol faragott, feldíszített, egyedi szipkákat használnak. Ezek a szívókák a pipákhoz tartozó tömlõk végén találhatók, és könnyen cserélhetõk. Egy másik alternatíva lehet a több tömlõs vízipipa használata, amelynek segítségével egyszerre többen is használhatják a pipát.
Minden valószínûség szerint figyelemfelkeltõ lesz, ahogy emberek furcsa, vázaszerû üvegedényekkel lesznek tömlõkön keresztül összekötve, úgy hogy közben illatos füstöt eregetnek. Az érdeklõdõ járókelõkkel tisztelettel, és baráti hangnemben kell kommunikálni, és legjobb tudásunk szerint kielégíteni érdeklõdésüket. Egy ilyen összejövetel, rendezvény emberi kapcsolatok kialakításának szempontjából sem utolsó. Nem kizárt az sem, hogy a rend éber õreinek kíváncsiságát is felkeltik a csoportosulások, de biztos vagyok benne, hogy nem lesz szükség tömegoszlatásokra. Békés rendezvény van kilátásban, békés résztvevõkkel. Jó tudni azonban, hogy a vízipipa használatát külön törvények nem szabályozzák, így amennyiben az adott területen más rendelkezések nincsenek érvényben, a használatra a magyar polgári törvénykönyv (PTK) „a nemdohányzók védelmérõl és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól” szóló paragrafusai a mérvadók.
Az érdeklõdõknek eredményekben gazdag felfedezést, a kikapcsolódni vágyóknak pedig szép idõt kívánok.

Nincsenek megjegyzések: