2010. június 15.

4 tévhit a vízipipa egészségességéről

Egy olyan országban, ahol minden nyilvános helyen betiltották a dohányzást, a nikotinkutatók meglepve tapasztalták, hogy a vízipipa már a legelőkelőbb kanadai kávéházakba is betört.
A Pediatrics (Gyermekgyógyászat) szaklapban közzétett felmérés szerint Észak-Amerikában a fiatalok 23 százaléka használt vízipipát az elmúlt év folyamán. A kutatók attól tartanak, hogy a népszerűség mögött az a közismert tévhit állhat, hogy a vízipipa egészségesebb, mint a cigaretta.



Egy rossz szokást egy másikra cserélünk

A vízipipa alsó üvegtartályát vízzel töltik fel, a felső részét pedig dohánnyal. Amikor a dohány felizzik, és a felhasználó beleszív a vízipipa csövébe, a dohányfüst a vízen keresztül jut el a dohányos szájához.
"Manapság nem elfogadott nyilvános helyen cigarettázni" - mondja Jennifer O'Loughlin, a Monreali Egyetem kutatója, a Pediatrics tanulmányának társszerzője. A vízipipa viszont nagyon elterjedt, és nem csak a nagyvárosokban.
A többi dohányzási szokás kiterjedt tilalma ellenére ugyanis a vízipipa és a vízipipa dohány Észak-Amerikában nagyrészt szabályozatlan.
O'Loughlin munkatársaival 871 fiatal, 18 és 24 év közötti felnőttet kérdezett dohányzási szokásaikról. A megkérdezettek közül 201 személy használt vízipipát az elmúlt évben. Az eredményekből az derült ki, hogy bár a vízipipázás gyakoribb azok körében, akik más dohánytermékkel is éltek, a vízipipa-használók egyharmada teljes mértékben tartózkodik a cigarettától. Ez arra utal, hogy azok, akik egészségtudatosságból nem szívnak cigarettát, helyette a vízipipát választják. A közhiedelem úgy tartja ugyanis, hogy a vízipipa egészségesebb, mint a cigarettázás.
A valóság azonban nem ez. Az átlagos vízipipa-használat ugyanis a dohányost több füstnek és szénmonoxidnak, és ugyanannyi nikotinnak teszi ki, mint a cigaretta.
A tanulmány szerzői szerint a következő 4 téves elképzelés a leginkább elterjedt a fiatalok körében:



1. mítosz: Vízipipázással kevesebb nikotint fogyasztunk, mint cigarettázással.
Valóság: A kutatások szerint a nikotinbehatás körülbelül egyforma. Egyes esetekben, a dohányterméktől és a dohányzási szokástól függően, a nikotinbevitel vízipipázáskor akár még magasabb is lehet.

2. mítosz: A vízipipa finom füstje kevésbé mérgező.
Valóság: A füst a pipa nedvességtartalma miatt finom és sima - semmi köze a toxicitáshoz.

3. mítosz: A pipa talpában lévő víz kiszűri a méreganyagokat.
Valóság: A füst valóban átszűrődik a vízen, ám ez nem elég ahhoz, hogy csökkentse az egészségügyi kockázatokat.

4. mítosz: Az ízesített dohányhoz adott gyümölcs egészséges.
Valóság: A gyümölcsízesítés egyáltalán nem járul hozzá napi zöldség-gyümölcs beviteli igényünkhöz.

Medipress

Nincsenek megjegyzések: