2010. november 6.

Egyiptomi 35 cm-es vízipipa

Ez a vízipipa az, amit még 2009-ben kaptam, a születésnapomra, ezért nagyon fontos számomra. Ez volt az első vízipipám. A képeken a saját 35 cm-es vízipipám részeit és egészét láthatjátok.

Bemutatom nektek ezt a vízipipát, bár egy kicsit kétes érzéseim vannak 2 év használat után. Ennek a vízipipának a márkája Top Mark, ami a legelterjedtebb vízipipa márka Európában. Azért ez a legelterjedtebb márka, mert az olcsó ár ötvözve van a viszonylag jó minőséggel. Ezt a vízipipát tömegtermékként gyártósorokon készítik. Származási helye Egyiptom. A vízipipa többféle anyagból készülhet. Ez függ attól, hogy mikor, hol, ki által készült. Az első vízipipák növényi anyagokból készültek, melyek nem voltak elég tartósak. Ezután kezdtek elterjedni a fém testű vízipipák. Ilyenkor számos tiszta, csak fémből készült pipát készítettek. Ezek anyaga sárgaréz volt, manapság inkább rozsdamentes acél az alapanyag. Az üveg elterjedésekor kezdték a tartályt lecserélni és ezután már szépen festett, díszített üvegeket használtak a vízipipa tartályának. A díszítések lehettek a fémbe karcolva, ráfestve, faragott fa díszek, szövet és manapság műanyag díszítések. Alul lábakon vagy állványon nyugvó öblös, gömbölyű üvegedény. 

Egyiptomi 35 cm-es vízipipa, amit a szülinapomra kaptam 2009-ben

A tartályban 2-3cm mélyre belógó cső a testhez van erősítve. A test felső végén, gumi tömítéses zárással található a kerámia vagy más néven dohánytölcsér. Ez lehet fémből, agyagból, sőt manapság már készítenek üvegből is. Alatta jókora karima, aminek a neve tálca. Feladata az esetleg lehulló hamut, parazsat felfogni. Maga a füst a szánkhoz egy hosszú, általában ruganyos csövön keresztül jut el. Ez régebben szövetből, bőrből, növényi anyagból készült. Manapság műanyag, gumi és fém kombinációját használják.
Elkészítésének hallatlanul sokféle változata van, a kézműves szuvenír típusútól a kövekkel díszített, alkalmasint csodás szépségű, nagyszerűen díszített darabokig. A kerámiája egy egyszerű egyiptomi kerámia, ami kézzel készül, de nem a legjobb minőségű, viszont ezt használtam huzamosabb ideig. A tölcsér, amibe a dohány kerül, 1 cm mély, 2-4 gramm dohány fér bele. A test nem épp a legjobb minőségű, hamar berozsdásodott a test belseje kb. fél év után. A tálcát sajtoló megmunkálással készítik, méretével viszont nem vagyok megelégedve, mert szerintem túl kicsire sikeredett. A közepes hőtartó épphogy csak ráfér. A szívócsöve az első pár hónapban jó minőséget képviselt, addig, amíg a használattól el nem kezdett kopni a fém spirál, ami a cső feszességét biztosítja, elkezdett rozsdásodni.

Az eredeti kerámia

Aladin kerámia


A szívócső csonkra illeszkedő része, ami fából van, egy év után megadta magát, elengedett a speciális ragasztás. Furcsállom ezt a ragasztásos módszert, mert nem hittem, hogy ragasztják. A szívócső egy részén a külső borítás kiszakadt, mert gyenge minőségű volt. A szívócső hossza 90 cm átlagosan. A markolata és a csonkra illeszkedő vége, mint említettem, fából készül, ezért előfordulhatnak faszilánkok a szívás során, ami meg is érződik a szívás során, valamint a füst minőségén (rontja a füst minőségét és az ízét élvezhetetlenné teszi). A tartály szolid díszítésű, arany csíkos. A tartálya üvegből készült, viszonylag jó falvastagsággal, maximum fél liter víz fér bele, pipázás közben a használt víz mennyisége 1,5-2,5 dl szokott lenni. Életem legelső vízipipája még használatban van, de azóta már gyarapodott a gyűjtemény egy Aladin Basha vízipipával. Ez a vízipipa egy olyan személytől van, aki nagyon kedves számomra, és születésnapomra kaptam tőle. Ez a személy pedig a barátnőm. Egy tömés hossza 50 perctől 1 óra 20 percig terjed, de ahhoz képest, hogy 35 centiméteres vízipipáról van szó, elég jó füst mennyiséget lehet vele elérni, jó kis töméseket vele produkálni. Ezt a pipát inkább olyanoknak ajánlom akik gyakran utaznak és vinni szeretnék magukkal a vízipipájukat. Ideális kollégiumokba, diákszállókra. Alap tartozékai, amit vásárláskor kapunk hozzá a következő: tömítések, tisztító kefe, széncsipesz, némely esetben hőtartó sapka. De én vásárláskor nem kaptam hozzá tisztítókefét és hőtartó sapkát.

Az eredeti szívócsöve megkopva

Érvek a vízipipa mellett a cigarettával szemben
Nem óránként vízipipázik az ember, hanem általában hetente egyszer-kétszer, így ugyanakkora füstmennyiségről van szó mint egy normál cigarettázó esetében. Továbbá így a szervezetből van ideje kiürülnie a nikotinnak és egyéb anyagoknak, nem folyamatos a bevitel.
A cigaretta filtere rosszabb szűrési tulajdonságokkal rendelkezik mint a víz.
A vízipipa füstje kellemes illatú, miközben a cigaretta kifejezetten büdös és sokakat zavaró.
A vízipipa füst illata egyszerű szellőztetéssel eltávolítható a helyiségből, míg a cigaretta szagát minden textil anyag megfogja.
A vízipipa füstje csak akkor tartalmaz kis mennyiségben kátrányt, ha a dohány már teljesen elég, elszenesedik.
A vízipipa tartalmaz nikotint, azonban a többi káros anyag mennyisége kevesebb a víz szűrése miatt.
Miért szűr jobban a víz, mint a cigaretta filter?

Füstszűrő alapanyagként jelenleg legnagyobb mennyiségben cellulóz-acetátot használnak, de jelentős mennyiségben alkalmaznak kreppelt papírt is. Bár a papírszűrő a füst részecskefázisát jobban szűri, mint a cellulóz-acetát, számos hátránya van. E két anyagon kívül – kisebb mértékben ugyan – alkalmaznak még különböző adalékanyagokat is. Ezek elsősorban a szelektív szűrést biztosító adszorbensek és abszorbensek. Azonban ezeknek a kialakítása hiába olyan, hogy viszonylag nagy felületen érintkeznek a füsttel, még így is jóval kisebb, mint amekkora felületen a vízipipa részeivel, illetve közben még egy jó oldószerrel, a vízzel is érintkezik. A vízipipánál a füst keresztül halad fém anyagú testen, a vizet tartalmazó üvegtartályon és a műanyag szívócsövön. Ennek a három résznek az együttes hossza egy átlagos vízipipánál közel két méter.

Külső hivatkozások

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Na ez szép kis bemutató lett!
Jók amiket írtál,nekem is ilyen pipám van csak fekete és teljes mértékben megvagyok vele elégedve!

Nightrain írta...

Örülök hogy tetszik, sok munkám volt vele, de megérte, igaz egy kicsit ki kellett pótolnom a szöveget, de így is sok lett. A második vízipipa ismertetőm.Ez is megvan.

shadow írta...

Már mióta nem szívtunk evvel. :) De azért jól megtanultunk rajta pipázni. Jó lett a beszámoló!

Nightrain írta...

Rég volt már tényleg amikor beizzítottuk a kis zsebsárkányt. Nagyon jó kis pipa, ahhoz képest, hogy csak 35cm-es, kicsi a pipa, de a füstje viszont jó nagy. Ezért nem kellene sok embernek lenéznie a kicsi pipa tulajdonosait, hogy csak ilyen pipájuk van. A sok köcsög fullóvés paraszt. Már elnézést a kifejezésért.

Névtelen írta...

Igazad van,nekem se tetszik mikor másokat lenéznek! Éljen a 35 cm-es kis pipa :D

Nightrain írta...

Beizzítottam a kis sárkányt újra, ma evvel vízipipáztam, nagyon jó volt újra beizítani, jó füstje volt, a Basha csövével és a kerámiájával sikerült finom Red Bull ízt kicsalogatni.

Névtelen írta...

Hát mivel nekem csak ilyen pipám van csak ezzel tudom élvezni a füstöt de nagyon és finom és tiszta :D

Nightrain írta...

Nekem ez a pipázásom a 35 cm-essel nosztalgia volt. Én a nagy Basha pipával szoktam pipázgatni. De nagyon jó volt, jó füst is volt, finom volt a Red bull, szóval minden ok. Szeretem ezt a pipát is, hiszen különleges.