2010. június 3.

A vízipipa-őrület az araboktól érkezett

ZH - Házibuli, teázó és fesztivál sem nagyon képzelhető el ma már kellemes, gyümölcsös füstfelhő nélkül.
Egy pár embert kérdeztek meg a vízipipázásról:

Házibuli, teázó és fesztivál sem nagyon képzelhető el ma már kellemes, gyümölcsös füstfelhő nélkül. Az új őrület, a vízipipa a zalai fiatalok számára sem idegen élvezeti cikk, bár az idősebbek közt még ma is sokan vannak, akik a keleti származású szerkezetről a drogokra asszociálnak. A felvilágosultabb szülők között viszont az sem ritka, hogy az ős maga veszi meg csemetéjének az ajánlott dohányt.



 - Főleg középiskolások viszik a vízipipadohányt, illetve szüleik, akik gyakran maguk is fogyasztók - számolt be Nemesházi Bernadett, a Kashmir szakbolt vezetője. - A vízipipázást mint egyféle kikapcsolódást az arab országokból vettük át, ahol a férfiak kávézókban, beszélgetés mellett pipáznak. Ott a társasági élet része a vízipipa, éppen úgy, mint a társasjátékok. Az utóbbi 1-2 évben jött divatba a szokás hazánkban is, mikortól az egyiptomi nyaralásokat is jobban felkapták.

 S hogy milyen hatása van a vízipipának?
  - A barátnőimmel próbáltuk ki - mesélte Bernadett. - Kellemes meglepetés volt: ellazított, egy jó közösségben szerintem feldobja az embert.
  Az egerszegi Baki Péter szerint viszont akár otthon a tévézést is kellemesebbé teheti mondjuk egy hideg, gyümölcsös íz.
  - Tudni kell: ez a dohány teljesen más, mint akár a sodort cigibe vagy a sima pipába való cucc - magyarázta Péter. - Állagra, ízre, összetételre is igaz ez.
  Az utóbbi vonatkozásban sok még a kérdőjel. Azt mondják, csupán legenda, hogy a vízipipa dohánya tartalmazna a füves cigiéhez hasonló hallucinogén anyagot (THC). Ráadásul a csomagolásán feltüntetett összetevők közt sem nagyon találni egészségre ártalmasat. Az egyéni megoldásokra (vannak például, akik alkoholban fürdetik a dohányt pöfékelés előtt) viszont a szülőknek is érdemes lehet figyelni.
Dr. Beke Márta, a megyei tüdőgondozó főorvosa elmondta: a tudomány számára még feltáratlan terület a vízipipázás, ugyanakkor kiemelte: csak jó lehet, hogy a cigaretta csenevész szűrőjénél jóval hatékonyabb víz tisztítja a füstöt. Hozzátette: bár sokat hallani, hogy nikotinfüggőség nem alakulhat ki, ha a vízipipát a hozzá való dohánnyal használják, s erre lehet következtetni a cucc összetételéből is, azért jobb, ha nem dőlünk be azonnal a marketingfogásoknak.

 - A cigarettában rákkeltőként számon tartott kátrányt valóban nem tartalmaz a vízipipadohány, de ettől még rengeteg káros anyag lehet benne, amire nem is gondolna az ember - magyarázta az elővigyázatosság fontosságát a szakértő. - De sajnos kutatásokkal megalapozott szakvélemény még nem áll rendelkezésre, ahhoz nem elég régi mifelénk ez a divathóbort.

Nincsenek megjegyzések: