2010. április 18.

Káros a vízipipa?

A vízipipa tetején körülbelül 600 fokon izzik a faszén. Ez azonos azzal a hőmérséklettel, ami a cigaretta szívásakor jelen van. Mégis, mi a különbség a kettő között?
A cigaretta dohány száraz, és a papírral együtt azonnal hamuvá ég a 600-800 fokon. Ezen a hőmérsékleten jönnek létre a rákkeltő anyagok, melyeket ilyen forró állapotban a szájba majd tüdőbe szívnak a dohányosok.
A vízipipában nem égetjük hamuvá a nedves dohányt, hanem forró levegőt áramoltatunk át rajta. A levegő az izzó faszén mellett hevül fel, de mire elér a dohányhoz, lehűl 200-400 fokosra. Nem tudnak a rákkeltő anyagok kiválni a dohányból, aminek a füstje átáramlik a pipa testén és a szívócsövön, ahol egy része lerakódik. Ez a füst út közben átáramlik és lehűl a vízben, ahol szintúgy lerakódik némi anyag.
A vízipipa füstje hideg, így a gégerák nem valószínű. A hosszú csőrendszerben és vízben megszűrődik, így a káros anyagok lerakódnak, nem jutnak a tüdőbe.
Mivel a vízipipában nem ég papír, így kátrány sem keletkezik. Hogyha megnézed a csomagolását, rá van írva: "Tar 0.0%" (tar = kátrány)
A nikotin tartalom kicsit érdekesebb, mert egyes dohányokon 0.5%, míg másokon 0.05% van feltüntetve. Mindkettő olyan érték (tömésenként 10 gramm dohánnyal számolva), amitől nikotinmérgezést kapna a vízipipázó.
2008 elején lehetett olvasni és hallani a vízipipa káros hatásairól, miszerint 50-100 szál cigarettának felel meg a füst. Ezekben a cikkekben egy a WHO által készített tanulmányra hivatkoznak, melyet eredeti formában még nem láttam, és nagyon zavarosnak tűnik az egész.
Külföldi vízipipás fórumokon lehet olvasni, hogy a bulvársajtót a cigarettagyárak vonták be a témába, mert féltik a piaci részesedésüket a vízipipa terjedése miatt. Nem tudom, mennyi alapja lehet ennek, de mindenképpen elgondolkodtató, hogy külföldön is hasonló a média által közölt helyzet.A cigaretta káros hatásairól tudunk, senkinek sem ajánlom, hogy rászokjon. De a vízipipát nem lehet a dohányzás többi módjával együtt említeni hideg, könnyű és tiszta füstje miatt.
Biztosan vannak a vízipipa füstjében is olyan anyagok, melyek nem tesznek jót a szervezetnek. Ezt sajnos még nem elemezte senki, bár utána jártam, és lenne rá vállalkozó: alkotóelemenként 1,5 millió forint a vizsgálat.
Míg nem gyűlik össze a sokmilliós beruházás költsége, marad a papír zsebkendőn történő füst átfújogatása. Látszik, hogy a ciginél szép sárga folt marad, a vízipipánál viszont semmi.
Lehet találgatni, elképzelhető, hogy a vízipipa füstjében lévő szerves anyagok ugyan le tudnak rakódni a tüdőben, de minden probléma nélkül felszívódnak és elbomlanak.

A vízipipázás legalább  olyan káros, mint a cigaretta?A brit Egészségügyi Minisztérium és a Dohányellenőrzési Központ közös kutatásai szerint a vízipipázás legalább annyira káros az egészségre, mint a dohányzás. A vízipipázó személyek megdöbbentően magas szénmonoxid-terhelésnek vannak kitéve.

A shisha, vagy vízipipa eredetileg arab találmány, amelyet ízesített dohány fogyasztására használnak

A dohányfüstöt víz segítségével hűtik és szűrik, mielőtt egy rugalmas gumicsövön át kiszívnák. A vizsgálatok szerint egy vízipipázás alkalmával akár négyszer-ötször több szén-monoxid is juthat a szervezetbe, mint egy hagyományos cigaretta elszívásakor. A magas szén-monoxid szint ájulást, súlyosabb esetekben agykárosodást is okozhat.

A mérések szerint egy nemdohányos esetében a kilélegzett levegő egymillió egységből (parts per million = ppm) háromegységnyi szén-monoxidot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a vér kevesebb, mint egy százaléka nem működik csak megfelelően (azaz nem képes a vérfesték, a hemoglobin az oxigén szállítására, mert a hozzá erősebben kötődő szénmonoxid ebben megakadályozza – a szerk.). A kevesebbet dohányzóknál ez 2-4 százalék (10-20 ppm), erős dohányosoknál pedig 5-7 százalék (30-40 ppm). A vízipipázók esetében 40-70 ppm szén-monoxidot mértek az angol kutatók, ami azt jelenti, hogy vérük 8-12 százaléka nem működik megfelelően.

Az Egészségügyi Minisztérium regionális igazgatója, Paul Hooper szerint ezek az eredmények nagy jelentőséggel bírnak, a vízipipát használók közül ugyanis sokan egyáltalán nincsenek tisztában az egészségügyi kockázatokkal, sőt nem is tartják igazi dohányzásnak a shisha, a vízipipa használatát.

„A vízipipázók közül sokan azt hiszik, hogy a vízipipázás a cigarettázás egy biztonságos alternatívája. Ez azonban tévedés. A vizsgálataink során veszélyes szénmonoxid szintet mértünk egy olyan várandós nőnél, aki a terhessége miatt abbahagyta a cigarettázást, de folytatta a vízipipázást.

Eredményeink szerint egy vízipipa elszívása során legalább négyszer-ötször több szén-monoxid jut a szervezetbe, mint egy hagyományos cigaretta esetében, ez pedig komoly veszélyt jelenthet. A legrosszabb esetben a vízipipázás 400-450-szeres veszélyt jelentett a cigaretázáshoz képest." - nyilatkozta Dr. Hilary Wareing, a brit Dohányellenőrzési Központ igazgatója.

A BBC tudósítója megkérdezte egy londoni kávéház vízipipázó vendégeit, mi a véleményük ezekről a kutatási eredményekről. Volt, aki megdöbbent, mert nem gondolta volna, hogy a vízipipázás akár az életét is veszélyeztetheti, akárcsak a cigaretta. Mások elgondolkodtak, és otthon alaposabban át akarják nézni a vízipipázással kapcsolatos tudományos ismereteket. Egy vízipipázó viszont azt válaszolta a riporternek, hogy a vízipipázás lehet, hogy nem egészséges, de teljesen más, mint a cigarettázás, és semmi sem ahhoz képest, amit akár egyetlen cigaretta elszívása jelenthet.

Paul Hooper szerint nagyon fontos, hogy a vízipipázás veszélyeit bizonyító vizsgálatok eredményei eljussanak a fogyasztókhoz. Ugyanakkor a vízipipadohány csomagolásán nagyon nehéz a káros anyagok mennyiségét helyesen megadni. Újabb vizsgálatokra is szükség van ahhoz, hogy további meggyőző bizonyítékok álljanak rendelkezésünkre a vízipipázásnak a szervezetre, az egészségünkre gyakorolt hatásairól.

Forrás: BBC/Medipress

http://tudobeteg.hu/kiemelt-temak/dohanyzas/38-dohanyzas-cikkek/1004-a-vizipipazas-legalabb-olyan-karos-mint-a-cigaretta


1 megjegyzés:

Nightrain írta...

Lehet bennne igazság? Vagy csak a dohány gyárak kavarása? Ez megfekthetettlen. Vagy még is.

De ugyan ezt állítja az RTL Klub Fél Kettő című műsora is.
http://rtlklub.hu/musorok/felketto/videok/84287