2010. április 29.

Vízipipáról általában

A fiatalok körében egyre jobban terjed a vízipipázás, de sokan még mindig ott tartanak, hogy a vízipipa hát az drog. Persze ennek létezik a másik oldala, akik szerint a vízipipa levegője olyan, mint a kristálytiszta hegyilevegő. Itt és most mindent a vízipipáról, árak, tanácsok és természetesen az elmaradhatatlan összeesküvés elmélet.
Először is a vízipipából különböző ízesített dohányokat szívunk (nem drogot) és ez bizony egy káros szenvedély, de hogy mennyire az vitatott. Erre még visszatérünk, most beszéljünk a dohányról, amiből hatalmas a választék. Mindenféle gyümölcs, kóla, de akár még red bull ízű is. Kinek mi. Őszi, esős estéken előkerülnek a legendák az orbán viktor féle narancs ízről, amit ha elszívsz reggel azon kapod magad, hogy gyurcsány a hibás matricákat ragasztasz a hajléktalanokra. Sokak szerint még így is megérte.

Az átlagember valószínűleg egy teaházban találkozik először a vízipipával és ott bizony kb. 800 forint egyetlen tömés, ami kétségtelenül sok. Pedig a vízipipa egy viszonylag olcsó “szenvedély”. Mi kell hozzá?
A vízipipa. 6000 forinttól felfelé egész jókat lehet kapni, ezek már elég nagyok, hogy a dohány íze teljes egészében “kijöjjön”. Ebben az összegben általában benne van maga a vízipipa, a hozzátartozó cső, (ez az árkategória általában 2 csövűeket tartalmaz, ha van társaságod nyugodtan vehetsz még egyet, hogy együtt szívjátok), a tisztítókészlet (amit ritkán érdemes használni, bőven elég a vízzel elöblögetés), a csipesz és pár tömítés.
A dohány. Egy nagy csomag (250 gramm) dohány jelenleg 1200 forintos ár környékén mozog. Ez meglepően sok tömésre elegendő, de a dohányt ne hagyjuk kiszáradni, tartsuk hűvös helyen és csomagoljuk jól be.
A szén. 600 forint egy csomag öngyulladó szén (10 darab, 10 tömés) a vízipipa boltokban és ez az amivel a legtöbbet lehet spórolni ugyanis ez nagyon drága és nem érdemes megvenni. 600 forintért a teszkóban kapsz 2,5 kg faszenet, ami ugyanúgy megfelel a célra, mint az öngyulladó szén, de rá kell szánni pár percet a gáztűzhelynél, hogy meggyújtsd. Én már több, mint egy hónapja ezt használom és még mindig van. Igényesebbek néhány vízipipa boltban vehetnek vízipipázáshoz való faszenet.

Meglepően sokan nem tudják, hogy ha a füst elkezd “kaparni” (ezt leírni nehéz, hogy milyen, de amint előfordul azonnal tudni fogod), akkor az azért van, mert a dohány megégett. Ez az amire figyelni kell, mert ilyenkor inkább érezzük a faszén izét és mert valószínűleg ilyenkor jóval több káros anyag kerül a füstbe. Nem feltétlenül a nagyobb füsttől lesz jobb íze, ezt ne feledjük!

Ha te is faszenet veszel, akkor a begyújtásnál a következő dolgokra figyelj. Ha teszkós, kicsit gömb alakú szened van először egy kalapáccsal és egy csavarhúzóval “vágd” ketté őket (ne hosszában…). Erre azért van szükség, mert alapból túl kis felület érintkezne a vízipipa tetejével, ráadásul elég instabil is lenne. A begyújtott szenet a csipesszel vidd a vízipipához, de tarts alatta egy kistányért biztos, ami fix alapon. Ha kevesled a füstöt, meggyújthatod mindkettőt aztán pedig attól függően, hogy kevés vagy sok a füst pakolhatod őket össze-vissza.

Figyeljünk arra, hogy a vízipipa füstje legyen hideg. Emiatt érdemes a pipázás előtt legalább a szívőcsövet elmosni, így amíg párolog róla a víz, addig hideg lesz.

Sokak szerint, ha nem vizet, hanem pl. alkoholt töltünk a vízipipába, akkor attól be lehet rúgni. Mi vodkával próbáltuk, valamit éreztünk, de kár volt a piáért (ráadásul rasputin vodka, ahh).

A nagyobb vízipipák nem arra vannak kitalálva, hogy mindenfelé cipeljék őket. Ha mégis el akarod valahová vinni, gondosan tekerd be törülközőkkel és semmiképpen se tedd a rázkodó járművek padlójára. A legjobb ha az öledben tartod vagy a kezedben, a lényeg, hogy a rázkódás tompuljon.

Végül elérkeztünk ahhoz a témához, hogy mennyire káros a vízipipa. Nyilvánvalóan káros, de hogy mennyire arról majd pár év múlva lesz megbízható adat, mert jelenleg is folynak ezzel kapcsolatban a megfigyelések. A mostani tanulmányok szerint a vízipipa legalább olyan káros, mint a cigaretta, sőt: károsabb. Persze vannak, akik szerint ez csak azért van, mert a dohánygyártók féltik a pozíciójukat a vízipipával szemben. Én meg leszarom, megyek tömök egyet.

Nincsenek megjegyzések: