2010. április 16.

A vízipipáról

Néhányan sheeshának (Egyiptomban), míg mások nargileh-nek nevezik (Libanonban).

A vízipipát évszázadok óta használják relaxáció, pihenés mellé barátokkal, rokonokkal, mivel oldja a napközben felgyülemlett feszültséget.

Az eredeti vízipipa Indiából származik, de ez meglehetősen primitív eszköz volt, kókuszdióhéjból csinálták. Népszerűségre tett szert Iránban, innen terjedt tovább az arab világ többi részére. Törökországban volt a vízipipa forradalmának vége, az elmúlt pár száz évben nem változott felépítése.

Sajnos a cigaretta elterjedésével ez a csodálatos dolog háttérbe szorult, pedíg egy szál cigaretta a pipához képest alíg nyújt élvezetet. A cigaretta ideges, versengő, menekülő embereknek való.

Amikor füstölsz egy vízipipát, lesz időd gondolkodni. Türelmet és toleranciát tanít neked. Akik vízipipáznak, sokkal kiegyensúlyozottabb életet élnek, mint a cigarettázók. A füst észrevehetően hűvösebb, mint a cigarettafüst, és könnyen bódító. A víz pipázás közben elkezd barnuli; a füstből kiszűrődnek a káros anyagok, amit a cigarettások belélegeznének.

A sheesha négy részből áll, a legalsó rész üvegből készül, ahol a víz van. Ide csatlakozik egy fémből készült felső rész, melyből indul a szipka. A pipa tetején van a dohánytartó, itt keletkezik a füst. Az egész készülék sokféle anyagból készülhet, lehet üveg, sárgaréz, arany, ezüst, fa vagy nád, de minden esetben gazdagon díszítik.

A vízipipa-dohány rengeteg féle ízben létezik: megtalálható az egyszerű ízesítetlen dohány, és a legnépszerűbb alma, eper, menta, barack és sok másik íz.

Forrás: Al Waha hivatalos oldala (http://alwaha.hu)

Nincsenek megjegyzések: