2010. április 24.

Mi lesz kis hazánk vízipipásaival?

Idézném a vizipipablog.eu egyik cikkét, amely közli, hogy is rombolja szét a magyar állam a Vízipipások közösségét.

Igen komoly a helyzet, az összes pipaboltos fel van háborodva, mindenhol lefoglalások zajlanak, a weboldalakat be akarják tiltani, egyszerűen kaotikus a helyzet. Gyorsan főzök is egy kávét, gyújtok egy pipát, és leírok mindent, amit tudok. Meghökkentő lesz, de nem baj… Kávé kész, pipa füstöl, lássuk a részleteket:

VÁM Lefoglalások

Jöttek a hírek innen-onnan, hogy országszerte foglalják le a régebbi importálású adójegy nélküli vízipipa dohányokat a kisebb boltokban. Volt olyan hír, miszerint a két nagy importőr cég összedobott 35 millió Forintot, amivel a VÁM hivatalt ösztönözte a lefoglalásra. Utána jöttek hírek, hogy adójegyes dohányt is lefoglaltak pár helyen, sőt
 még a nagykereskedők szállítóautóját is ellenőrizték. Találgatni és összeesküvés-elméleteket gyártani fölösleges, az igazság úgysem derül ki, és nem lehet tenni ellene. Lényeg, hogy a Sopron Plazában lévő kis boltunkat is ellenőrizték, ahonnan el is vittek dohányt. A budapesti VÁM parancsnokság embere szerint 2 év volt ezeknek a dohányoknak az eladására fenntartott türelmi idő, és ez pont néhány hete járt le. Igaz, ez a nagykereskedő sara, de ettől függetlenül a boltosokat piszkálják, büntetik, bírságolják – nem 10.000 Forintokra. Egyébként a lefoglalt dohányok ügyeit átadják az NFH-nak (Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság) is.

NFH eljárások:
Mivel a nagykereskedő a dohányokra nem ragasztott magyar nyelvű vásárlói tájékoztatót, így a fogyasztóvédelem is aktivizálja magát. A büntetés már emiatt alapvető, de ha nem elég, akkor megtoldják a szavatossági idővel. Kitalálták ugyanis, hogy a vízipipa dohány szavatossági ideje 2 év. Szerintük már lejárt a szavatossági ideje, ezért a büntetés súlyosbodik. Körülbelül 300.000 Forintnál járhatunk, minimum (a lefoglalt dohányok beszerzési ára nélkül, ami sok esetben milliós nagyságrendű, ráadásul a bevételkiesés is jelentős lehet).

Füstirtók a Dohányzás Visszaszorításáért Egyesület:
Ahogy Syska írta, ez a “10 darab munkanélküli hajléktalanból álló egyesület” feljelentette az összes hazai vízipipás weboldalt. Minket a webáruház és a nakhla.hu miatt, a vizipipafan.hu-t is, és a vizipipa.net webáruházat is. Gondolom az összes többi, kisebb lap tulajdonosa is kapott levelet az NFH-tól, miszerint eljárást indítanak a weboldalukon található dohányok képei miatt, ez ugyanis a dohányzás reklámozásának minősül. Valahol természetesen jó, amit csinálnak. Valahol minden jó, amit ebben az országban csinálnak, csak a végére valahogy teljesen elrontják a dolgokat. Mindennek meg lenne a saját, kulturált megoldása, de sebaj. A kiszabott büntetés ebben a témában is százezres nagyságrendű lehet a webáruházak számára. A blogokkal és fórumokkal nem tudnak mit csinálni, infóim szerint a vizipipafanos Syska egy alkotmánybíró üzenetére hivatkozva nyert az ügyben, miszerint ezzel a feljelentéssel a szólásszabadságot korlátoznák. Az egyesület egyértelmű célja: ne legyen egy olyan weboldal sem, melyen a vízipipázásról lehet olvasni.

Kormányrendeletünk is van ám:
Hab a tortán, hogy egy nemrég megjelent Kormányrendelet alapján nem lehet Magyarországon vízipipa dohányt árusítani az interneten. Átolvastam a 20 oldalas dokumentumot, kicsit érthetetlen számomra a jogi megfogalmazás, de ha jól értettem, akkor a dohányzáshoz szükséges kellékek sem értékesíthetőek webáruházakban. Szóval a 25 Forintos szipka miatt is néhány százezer Forintot lehet befizetni az Államkincstárba. Eddig itthon egyedül a Sultan Center vette le a kínálatából a dohányokat, mindenki más még árulja, csökkentett áron. Így próbálnak az online kereskedők megszabadulni az adójegy nélküli minőségi készlettől: áron alul, akár beszerzési ár alatt árulják. Az offline boltosok pedig talán nem is tudnak az egészről… Érdekesség, hogy a szomszédos Ausztriában és Szlovákiában is eltűntek a dohányok a virtuális polcokról.

TV ellen kampány:
Sajnos még nem láttam a legújabb próbálkozásokat, de többen jeleztétek, hogy ismét téma a tévében a vízipipa iszonyatosan káros hatása. Több hírműsorban is látható a pipát bemutató ökörség, miszerint egy slukk a vízipipából olyan ártalmas, hogy azonnal kihal az emberiség… A legviccesebb, hogy egy-egy ilyen televíziós hír után a weboldalaink látogatottsága azonnal megsokszorozódik, és ezzel arányosan a vásárlások száma is nő. Köszönjük.

Miért nem lesz nyereményjáték:
Tudom, sokatoknak hiányzik az MSN-es akció. De nem szabad ám ilyet csinálni csak úgy! Ilyen esetekben közjegyzőt is kell hívni, és napokkal elötte (némi adó megfizetése mellett) be kell jelenteni a dolgot a Magyar Állam megfelelő hivatalának. Egy ismerősöm hívta erre fel a figyelememet, akinek az üzenetét sikerült véletlenül kitörölnöm, de ezúton köszönöm neki!

APEH ügy:
A vásárlóink tudják, nem feketén dolgozunk, forintra pontosan kiszámolva számla van minden csomagban, még a szállítás költségéről is. A havi fizetendő járulékokat is időben át szoktam utalni, ami általában jóval a félmillió Forint fölött van havonta. Ez nem is zavar, mert tudom: jó helyre megy a pénz. Én személy szerint sokkal nyugodtabban alszom így, hogy tudom: a honatyák a legújabb Audikkal közlekedhetnek… Mégis megtalált a sokak által szeretett adóhivatal. Ennek részleteibe nem mennék bele, de a várható bünti minimum 1,7 millió lesz, de ez a minimum. A reális inkább a 2,5.

Áttekintés:
Nézzük, mi a helyzet. A netes piacnak lőttek, webáruház nem (még a szomszédos országokból sem) működhet, így a nagyon vidéki vásárlók pipa nélkül maradnak, vagy utaznak egy csomag dohány miatt akár 10 kilométereket is. A dohányválasztéknak lőttek, ugyanis a Hennawy, Nakhla és Al Sultan dohány igen csekély, ráadásul iszonyatos áron lesz kapható. A Hennawy 250 grammos dohány már most 3550 Ft, és ez még mindig nőni fog. Tehát összefoglalva:
- webshopok nem lesznek
- dohány csak szar van, drágán

A vizipipa.eu véleménye:
7 éve azon fáradozom, hogy ezt a csodálatos elfoglaltságot a lehető legtöbb emberrel megismertessem. Jelenleg körülbelül 27.500 hazai pipás e-mail címe van az adatbázisomban, akiket nem fogok cserben hagyni, és nem engedem lerombolni azt a birodalmat, ami egész Európában egyedülálló – és ezzel nem túloztam semennyit sem. Ebben a percben minden vállalkozót az idegbaj gyötri, tehetetlennek érzik magukat, és kilátástalan a helyzetük. Az egyetlen dolog, amit tenni tudnak, az a sopánkodás, és a rendszer szidása. Én azt tanultam, hogy ha az élettől kapok egy citromot, csináljak belőle finom limonádét. Ez egy hatalmas citrom, amiből annyi limonádé fog készülni, amivel az összes magyar vízipipás elolthatja szomját. Nagyon régen éreztem ilyen jól magamat. Igaz, gondterhelten, de mosolyogva ébredek.

Nincsenek megjegyzések: