2010. április 23.

Ártalmasabb, mint gondolnák?



Tévhit, hogy a vízipipázás kevésbé ártalmas, mint a cigarettázás, sőt bizonyos szempontból veszélyesebb is - mutatták ki amerikai kutatók.
A Virginiai Egyetem (VCU) munkatársai 744 egyetemi hallgató körében végeztek felmérést, és egyrészt arra az eredményre jutottak, hogy a vízipipázás az amerikai fiatalok körében egyre népszerűbb. Másrészt arra, hogy a sokak által hangoztatott véleménnyel ellentétben, miszerint a vízipipázás kevésbé ártalmas, és kevésbé okoz rászokást, a dohányzásnak ez a módja is ugyanolyan káros, sőt további rejtett veszélyeket is rejt magában.

A kutatók szerint a vízipipázás során is bejutnak a szervezetbe a fő méreganyagok, így a kátrány, a szén-monoxid és a függőséget okozó nikotin, csakhogy a hosszabb ideig tartó pöfékelés miatt nagyobb mennyiségben. A vízipipázó többet és nagyobbakat slukkol a hideg füstből, mint az egyszerű bagós a cigarettából.

A kutatók igyekeznek felhívni az illetékesek figyelmét, hogy a fiataloknak minden lehetséges eszközzel el kell juttatni a vízipipázás veszélyeire figyelmeztető üzenetet. A továbbiakban pedig országos felmérést terveznek arról, hogy az Egyesült Államokban mennyire terjedt el ez a viszonylag új szokás, s a belőle fakadó megbetegedések milyen méreteket ölthetnek a jövőben.




Forrás: STOP/Science Daily

Nincsenek megjegyzések: