2010. július 11.

Innovation and Design: gigantikus vízipipa és lebegő szálloda

A Condé Nast Traveller utazási magazin a negyedik alkalommal osztotta ki a legjobb formatervezésért járó 2010-es Innovation & Design Awards díjakat a Marriott Hotels & Resorts szállodalánccal közösen. A kategóriák legjobbjai következnek a Dexinger.com olvasóinak szavazatai alapján.
Stílusos utazás

Paul Smith egy limitált szériás Evian üveggel és Arne Jacobsen dán dizájner Cylinda nevű kollekciójának újratervezésével hívta fel magára a figyelmet, és a 2010-es Innovation & Design Awards zsűrijének figyelmét. A rozsdamentes acél asztali szettet Smith élénk színekkel dobta fel, a dizájn rejtett üzenete pedig állítólag a következő: "vedd komolyan az örömöt, és kezdj el valami újat".
Az első helyet a New York-i The Monkey Bar érdemelte ki a gourmet kategóriában. A tulajdonosok, Jeremy King és Chris Corbin az 1930-as évek glamourját akarták a sztárok és hírességek egyik kedvenc manhattani törzshelyére csempészni, és a szavazók szerint ez Graydon Carter és Jeff Klein munkájának köszönhetően sikerült is. Remélhetőleg az italok is jók, mi csak az enteriőr miatt biztosan nem választanánk ezt a helyet.

Kereskedelem

Anya Hindmarch londoni, Pont Streeten található egyedi kiegészítőket készítő üzlete lett a kategória legjobbja. A vásárlók a személyre szabott szolgáltatások keretében eldönthetik, milyen feliratot szeretnének a táskákra, pénztárcákra és az egyéb kiegészítőkre. Hindmarch  egyébként 18 évesen kezdett kiegészítőkkel foglalkozni, jelenleg 54 üzlettel rendelkezik világszerte, a forgalma éves szinten eléri a  20 millió fontot (6,6 milliárd forintot).




Fenntartható innováció

Alastair Callender gyakorlatilag egy dél-angliai vitorlásklubban nőtt fel, gyerekkorától a hajók megszállottja. A Princess Yachts International már több tervét megvette és használta, a nívós elismerést azonban egy környezetbarát, Soliloquy nevű szuperjacht megtervezésével nyerte el.

Repülés

A Seymourpowell nevű cég egy repülő szállodát tervezett, amellyel a vendégek egyik kontinensről átruccanhatnak egy másikra. Az Aircruise nevű objektum a London-New York útvonalat 37 óra alatt teszi meg, ami nem túl gyors, viszont az objektum állítólag egyáltalán nem szennyezi a környezetet, ellentétben például a repülőgépekkel.

Kultúra

A kategória egyik győztese a Zaha Hadid Architects munkája, a római National Museum of XXI Century Arts (MAXXI), a másik pedig Anish Kapoor alkotása, az ArcelorMittal Orbit nevű, 115 méteres acéltorony, amelyet a 2012-es Olimpiára fognak megépíteni.

Ez Nagy-Britannia válasza az Eiffel-toronyra, és legkésőbb 2011 decemberéig el fog készülni. A 19,1 millió fontos építmény árának nagy részét, 16 millió fontot Lakshmi Mittal, az ország leggazdagabb embere fog finanszírozni. A cég neve és a főszponzor az Orbit. A torony megosztja a közvéleményt. Bizonyos nézetek szerint egy gigantikus vízipipára emlékeztet.

Szabadidő

A Living Architecture nevű projektet három építész neve fémjelzi: Mark Robinson, Dickon Robinson és Alain de Botton ultramodern hétvégi házak tervezésével foglalkozik. A különleges otthonokat 2010 tavaszától meg is vásárolhatják vagy ki is bérelhetik az érdeklődők.

Közlekedés

A kategória első helyét a létező legexkluzívabb, és valószínűleg legdrágább utazási forma nyerte el. A győztes dizájnt a Sir Richard Branson portfóliójához tartozó Virgin Galactic cég űrrepülője, a SpaceShip Two érdemelte ki. Aki ki szeretné próbálni, 200 ezer dollárt (46 millió forintot) kell összegyűjtenie.

Nincsenek megjegyzések: