2011. április 2.

Elmarad a dohányzási tilalom

A dohánycégek kommunikációs szakemberei is megirigyelnék a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak a dohányzás korlátozásának negatív hatásairól szóló tanulmányát. A birtokunkba került, „törvénycsapásról” és „katasztrofális hatásokról” értekező hatoldalas dolgozat figyelmeztet: a nem dohányzók védelméről szóló törvényjavaslat idén több mint ötvenmilliárdos lyukat üthet a költségvetésen, vagyis csaknem tízszer akkorát, mint amivel a javaslat benyújtói számoltak. Bár az NGM és az adóhatóság sem válaszol a tanulmánnyal kapcsolatos kérdéseinkre, úgy tudjuk, részben erre alapozva tolták el most fél évvel a dohányzási tilalom kérdésének tárgyalását.
„Higgyék el, meg fogják önöket is keresni olyanok, akik abban érdekeltek, hogy minél nagyobb arányban tudjanak dohánytermékeket eladni, és az ebből származó profitjuk meglegyen. Ugyanakkor azt tudomásul kell vennünk, hogy ez a profit nagyon-nagyon magas ár az országnak” – hívta fel képviselőtársai figyelmét Horvát Zsolt fideszes képviselő a nem dohányzók védelméről szóló törvény parlamenti vitájának elején.



Hogy valóban voltak-e ilyen megkeresések, nem tudni, az mindenesetre biztos, hogy a törvényjavaslatot váratlanul levették a napirendről. A szavazás eredetileg tervezett időpontját későbbre tolták, 2012 előtt már biztosan nem lép hatályba a dohányzást a kocsmákból kitiltó szabályozás. A hivatalos indoklás szerint sok módosító javaslat érkezett, összefésülésük időbe telik.

Nincsenek megjegyzések: