2010. augusztus 28.

Hogyan vegyünk vízipipát?

Akik jártak valamelyik arab országban, azok szinte biztosan találkoztak a vízipipával. Sokan a helyszínen ki is próbálják, sőt, nagyon sok turista vásárol is magának egy ilyen szerkezetet dísznek, vannak azonban olyanok, akik otthon is szeretnének rápöfékelni egy alma vagy más gyümölcsízű kellemes gyümölcsös vízipipára.

Ám a „beüzemelése” sokaknak gondot okoz, hiszen nem egyszerű, de könnyen megtanulható.

Az arab világ egyik legrégebbi tradíciója a férfiak körében a vízipipázás. Ez a tevékenység kikapcsolódást jelent számukra. Szinte minden keleti kávézóban van lehetőség vízipipázásra. Használata nem egyszerűen dohányzás, inkább szertartás, a dohányzás művészete.

A pipa felépítése
Több fajta vízipipa létezik, ezek elsősorban nagyságukban, díszítésükben különböznek. Egy 85 centi, vagy annál nagyobb pipa már szinte tökéletes élményt nyújt, de találkozhatunk egy métert meghaladó, 100-120 centis darabokkal is. A legtöbb pipához egy cső tartozik, ám vannak olyanok is, amelyekre több cső is csatlakoztatható. Ezek azonban nem a legkényelmesebbek, sokkal jobb élmény egy csoportos pipázásnál, ha körbeadjuk a csövet, hiszen a többcsöves pipát is egyszerre csak egy ember tudja szívni.



A pipa alján van az üveg, ebbe helyezzük be a fémszerkezetet, melyet az üveghez egy gumival tudunk erősíteni, illetve ez a gumi segíti azt is, hogy ne szivárogjon a levegő az összetételnél. Helyezzük rá a kör alakú fém hamutartót, majd a szerkezet végére kerül az a kerámia edény, amelybe a dohányt kell tömni, és a pipa alsó részébe dugjuk be a cső végét.

Hogyan készítsünk jó pipát?
Az első lépés, hogy vizet teszünk az üvegedénybe, annyit, hogy a belehelyezett fém szerkezet csöve legalább két három centiméterre elmerüljön a vízben. A vízbe tehetünk jeget is, így a füst kellemesen hideg lesz, és a gyümölcsös ízt is jobban kihozza. helyezzük az üvegre a fém szerkezetet, helyezzük be a csövet, tegyük rá a hamutartót, majd a kerámia edénybe tegyünk a dohányból. Ezt lehetőleg lazán helyezzük bele, fedjük le alufóliával, majd lyukasszunk rajta apró nyílásokat fogpiszkálóval.

Gyümölcsös dohányok
A legnépszerűbb dohányok a gyümölcsösek, ezek közül is a legkedveltebb a dupla almás. Több márka és csomagolás létezik, van 50 grammos, de kapható 250 grammos, sőt, egy kilós kiszerelésben is. A dohány nedves. A legjobb dohányok az Egyesült Arab Emírségekből származnak, áruk elég magas, ám az ízük összehasonlíthatatlan sok egyéb „tömegdohányéval”. Nincs benne kátrány, és nikotinból is csak nagyon keveset tartalmaz (0,04%), így a legtöbb vélemény szerint ez inkább kellemes kikapcsolódás, mintsem káros szenvedély. A jelenlegi álláspont szerint nem okoz függőséget.

Nem mindegy, milyen szenet használunk. Kapható korong formájú, öngyulladós szén, ám ez nem javasolt, ugyanis kémiai anyaggal van bevonva (ettől gyullad meg azt követően, hogy tűzhöz érintjük). A legjobb szén a speciálisan erre a célra – és grillezésre – kifejlesztett kocka alakú szén, mely kókuszból készül. Ezt nehezebb meggyújtani, ám ha beizzik, akkor egy-másfél órán át is ég. A szenet érdemes kis zászlóval időnként meglegyezni, hogy folyamatosan izzon, illetve időnként le kell rázni róla a hamut. A szenet ne a dohányt tartó kerámia edény közepére tegyük, inkább a szélére, és a pipához kapott csipesszel időnként helyezzük át egy olyan részre, ahol még nem volt.

Mire ügyeljen, ha pipát vásárol?
Ha még nem vásárolt pipát, és szeretne, akkor fontos, hogy az üzletben kérje meg az eladót, teszteljék le a szerkezetet, ugyanis sok esetben előfordul, hogy olyan pipát sóznak rá az érdeklődő turistára, amely csak díszként használható, pipázásra nem. Így egy ilyen próba során meg lehet győződni arról, szelel-e a pipa, és hogy az valóban azoknak készült, akik otthon is pipázásra szeretnék használni a szerkezetet, nem pedig porfogónak. Kellemes pöfékelést!

Nincsenek megjegyzések: