2010. december 1.

Hőtartó sapka

A hőtartó sapka. Egy kerek, henger alakú, lyukas fémlemez, melynek a tányéron van a helye és a kerámián lévő szenet védi. Elsődleges feladat a szél erejének csökkentése. Hazánkban elég szegényes a kínálat a külsőt illetően, leginkább csak egyszerű darabok találhatók hazai boltok polcain. Azonban külföldön nagyon szép, ötletgazdag és formás darabokat is találhatunk. Nagyban számít a pipa megjelenésénél, hisz még is csak ez a 'koron' a vízipipánkon. 
Rozsdamentes acélból készül. És most egy kis információ az acélról:
Az acél a vas legfontosabb ötvözete, fő összetevője a szén, amiből legfeljebb 2,11 tömegszázalékot tartalmaz. Ez az acél egyik definíciója. A másik definíció szerint az acél olyan vasalapú ötvözet, melyet képlékeny alakítással lehet megmunkálni (kovácsolni, hengerelni stb.). Ebben a megfogalmazásban nem kritérium a szén jelenléte, noha a szén a vas legáltalánosabb ötvözőanyaga. Ötvözőként sok más elem is használatos. A szén és más elemek növelik az acél szilárdságát, egyben csökkentik képlékenységét. Különböző fajta és mennyiségű ötvözőkkel az acél olyan tulajdonságait lehet megváltoztatni, mint a keménység, rugalmasság, hajlékonyság, szilárdság, hőállóság, savállóság, korróziómentesség. Előállítanak a különböző acélfajtákhoz hasonló olyan vasötvözeteket is, amelyekben a szenet más ötvözőanyagokkal helyettesítik, és a ha a szén jelen is van, nemkívánatos szennyeződésnek számít.
A vas 1538 °C-on, az acél – széntartalmától függően – ennél kisebb hőmérsékleten olvad. Ezeket a hőmérsékleteket – többé-kevésbé – már az ókori technológiai módszerekkel el lehetett érni, ezért a vasat legalább 6000 éve használják (a bronzkorszaktól kezdve).
Amennyiben szeles időben vízipipázunk a szabadban, a szél túlságosan felhevíti, fel izzítja a szenet és az túl erős hőt ad le. Így egyrészt hamarabb elfogy a szén, másrészt a dohány  is meg ég, esetleg szó szerint kigyulladhat. Olcsó és akár házilag is fabrikálható alufóliából, sörös dobozból, magas konzervből vagy bármi egyéb hengeres fémtárgyból lehet hőtartó sapkát készíteni házilag. A lényeg, hogy jól ki legyen takarítva, ugyan is például a sörös doboz kellemetlen égett sör ízt mellékelhet ha nem öblítjük ki elégszer. Továbbá a hőtartó sapka magában tartja a meleg egy részét, így a levegő már picit melegebben kerül a szénhez. Ott jobban felmelegszik és gyorsabban beindul a dohány, jobban kijön az íze. Ezen kívül a kerámia is jobban felmelegszik. Ez azért jó, mert a tömés alsó része jobban felmelegszik, így az a rész is több ízt ad. Azonban arra vigyázzunk, hogy a kerámia nagyon fel tud így forrósodni, óvatosan járjunk el új tömésnél.


 

Hőtartó sapka használatának előnyei:
  1. Az íz jobban kijön
  2. Füst is töményebb esetenként
  3. Nem kell aggódni a szél miatt
  4. Olcsó, nem kerül sokba
  5. Díszesek általában, növeli a pipa szépségét

Egy szélfogó készítése házilag

0">

Az anyag letölthető:

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Megint egy jó téma!Én is magamnak csináltam hőtartót sörös dobozból,és nagyon jól szuperál!

Nightrain írta...

Régen én is saját készítésű hőtartót használtam amíg meg nem vettem a hőtartót. Gondoltam most egy jól bevált témát teszek ki!