2010. november 23.

Szívócsövek


A szívócsövek a vízipipák egyik legfontosabb része. A szívócsöveknek két fajtája van, ha a használhatóságot vesszük figyelembe. Vannak a mosható és a nem mosható szívócsövek. Úgy állapíthatjuk meg, hogy egy mágnest teszünk a csőhöz, ha nem vonzza, akkor mosható, ha pedig vonzza, a szívócsövek fémspirált tartalmaznak és így nem mosható. A használat szempontjából azért fontos hogy mosható-e, vagy sem, mert amelyik fémspirált tartalmaz és kimossuk, asz rozsdásodik, a rozsda rontja az íz hatást, és a tüdőnket is. A mosható nem tartalmaz fémspirált, így nem rozsdásodik és a tüdőnket sem rongálja


Egy átlagos nem mosható szívócső
.
A nem mostató szívócsövek azok a csövek, amiket gyárilag csomagolnak a vízipipákhoz.
A mosható szívócsövek pedig még nem annyira terjedtek el Magyarországon, csak egy pár helyen kaphatóak (Szultán Kincsei), valamint csak egy pár márka van jelenleg piacon (Razan, Nammor).

Nammor, mosható szívócső
 A szívócsöveknek három része van, a fej, a cső és a láb. A fej az a rész, ahol a szívjuk. A cső maga, amin keresztül áramlik a füst, a láb pedig az, ami a pipa testéhez csatlakozik. A szívócsövekhez különféle anyagokat alkalmaznak a készítők, ilyen anyagok pl. a fa, fém, műanyag, szövet, szivacs, és toll. Valamint a mosható szívócsövek alapból pvc csövekből vagy pvc jellegű műanyagból vannak. Vannak olyan szívócsövek, amelyeknek a belső átmérője miatt alig tudjuk szívni, de vannak már jobb minőségű fémspirálos szívócsövek is, mint például az Aladin Basha szívócsöve, amely könnyebb szívhatóságot tesz lehetővé, a nagyobb belső átmérőnek köszönhetően. Nekem három féle szívócsövem van. Egy, amit az egyiptomi pipámhoz gyárilag adtak. Ez rosszabb minőségű fémspirálos szívócső. 

Egy fém spirálos 90cm-es szívócső


A második az Aladin Basha szívócsöve, ez valamivel jobb minőségű fémspirálos szívócső. Valamint a harmadik a Nammor mosható szívócső. Összehasonlíthatatlan a másik két szívócsővel. Szívási komfortban nagyon jó minőséget képvisel a mosható szívócsövek piacán, de a Nammor szívócsőről egy másik bejegyzésben olvashattok.
Egy jó tanács, mindig használjon mindenki külön szipkát!

Mosható szívócső tisztítása sYska által:

Az anyag letölthető:

2 megjegyzés:

Nightrain írta...

Akiknek szüksége van információra, azok nyugodtan olvasgassák csak el a tartalmakat. Tomi mi a véleményed a szívócsövek blog bejegyzésemről? Bővebben fejtsd ki a véleményedet. Dec. 28-án pedig tali!

Névtelen írta...

Nagyon jó lett!!
Mivel én is mosható csövet fogok venni ezért Sok segítséget nyújtott!
És igen 28.án Tali! Már nagyon várom!!