2010. november 11.

Divatba jött az arab kultúra


Biztosan önnek is akad olyan ismerőse, aki járt már arab országban, vagy tervezgeti ezt; aki kacérkodott a gondolattal, hogy elkezdjen arabul tanulni, vagy esetleg hastáncórákra jár, netán az arab ételeket, vagy a vízipipát kedveli. Nem kétséges, hogy az arab kultúra divatba jött hazánkban, mégpedig nem csak egy-egy szeletében, hanem bizony szinte minden egyes részében.



Azt, hogy miért járnak a magyarok arab országokba nyaralni, még elintézhetjük egy kézlegyintéssel és azzal, hogy ezek az úticélok a legelérhetőbb árúak. Való igaz, hogy e cikk születésének időpontjában last minute ajánlatban tunéziai négycsillagos szállodai szobát, all inclusive ellátást, repülőjegyet és illetéket mindössze 78700 forintért kínált egy hazai utazási iroda: költőpénzzel együtt alig több, mint 100 000 forintból bizony egy hazai üdülést sem tudnánk kihozni.

De arra már nehezebb magyarázatot találni, hogy maga a kultúra hogyan terjedhetett el ennyire hazánkban. Nem felel_tlenség elterjedtségről beszélni: már hazánknak is van több hivatalosan bejegyzett iszlám közössége, köztük a Magyar Iszlám Közösség. A közösség komolyan veszi magát, ami abból is látszik, hogy minden héten tartank iszlám hitoktatást és arabórát is. Ez utóbbit egyébként egyre több nyelviskola is ajánlja a magántanárok tömkelege mellett. Azoknak, akiket ennyire megfog a kultúra és a vallás, talán az tetszhet meg, hogy az arabok bizonyos fokú beletörődés és „manana-szemlélet” mellett alapvetően derásen szemlélik az életet, még úgy is, hogy országaikban ritkán adottak azok a körülmények, amelyek közt mi élünk.
A nőiességet teljesíti ki
Az élet élvezetéhez pedig hozzátartoznak azok az élvezeti cikkek és szórakozási formák, amelyekkel az is bátran ismerkedhet, aki még viszonylag keveset tud róluk. Ilyen például a hastánc, egy szintén egyre divatosabb tevékenység. Pap Tünde gyakorló hastáncos szerint valóban egyre többen járnak hastáncórákra - tetszik nekik hogy nem kell hozzá partner, és nőiességüket hangsúlyozhatják vele, valamint rendesen karbantartja a testet.




- A hastánc eredeti neve: Raqs Sharki, azaz a „Kelet tánca”. A hastánc nevet a XIX. századi francia utazók adták ennek a táncnak (danse vu ventre), amikor meglátták ezt a számukra szokatlan mozgásformát, nekik ismeretlen volt a törzs és a csípő külön mozgatása.

A hastánc vagy - egyre inkább elterjedtebb nevén - orientális tánc már évtizedek óta jelen van Magyarországon is. A nagy őrület viszont körülbelül öt-hat éve kezdődött el. Sok nő fedezi fel, hogy a hastáncot lehet tanulni kortól és alkattól függetlenül, és hogy ez is egy mozgásforma. A léleknek is jót tesz: Az ember megismer valami újat és maga is megújul - mondja Tünde, aki szerint közhely vagy sem, a nőiesség kiteljesedését éli meg minden nő a hastánc által. Lefogyni ettől a tánctól ugyan senki nem fog, de mindenképpen átalakítja a testet (formál), és mindenki megtanulja jobban elfogadni önmagát.

Annyira könnyű a hastánc, mint amilyennek tűnik?
Könnyednek, légiesnek tűnik, mert annak kell látszania, de minden izmot átmozgat. A hastáncoló nők látványos átalakuláson mennek át, nőiessé teszi az alakjukat, olyan izmokat nyújt és mozgat meg, amelyeket az európai nők nem használnak.



Mennyi idő kell ahhoz, hogy valaki megtanuljon hastáncolni?
Adottságtól is függ, de fél év intenzív tanulás után már felismerhetők és pontosabbak a mozdulatok. Az igazán színvonalas műsorok mögött viszont már több év kemény gyakorlás áll.
Tünde azt is hozzátette: sokan úgy kezdnek tanítani, hogy maguk sem tudnak még elég jól hastáncolni, és úgy viszik tanítványaikat fellépni, hogy még erre nem készek. A hastánc tanulásához elengedhetetlenül fontos a tánchoz kapcsolódó kultúrák megismerése is.

Ami a külsőségeket illeti: a haj, a smink és a ruha is mind-mind nagyon fontos, ugyanúgy, mint más táncműfajoknál. Hastáncos ruhában ugyanúgy van divat, mint bármilyen más ruhában: ugyanúgy vannak neves tervezők, akiktől méregdrága ruhákat lehet vásárolni.

Magának a hastáncnak is vannak változatai: Pap Tünde szerint minden országnak, tájegységnek megvan a maga jellemző tánca, ritmusai, és kialakult a színpadi változat, a show hastánc is, melyet a balett is nagy mértékben befolyásolt. Azok, akik igazán komolyan veszik a hastáncot, külföldre vagy külföldi tanárok workshopjaira is járnak magukat továbbképezni.
Mi szem-szájnak ingere
A hastánchoz hasonlóan látványos ám teljesen más jellegű tevékenység a vízipipázás: ma már a budapesti Nagykörúton sem kelt különösebb feltűnést egy gyorsbüfé előtt sisát szívó férfi látványa. Hazánkban is lehet kapni vízipipát, de a legtöbben még mindig az arab országokban beszerzett pipához, dohányhoz és szénhez ragaszkodnak: ez jóval olcsóbb és sokszor jobb is. Szerencsére egyre többen tudják azt is, hogy a vízipipa nem szükségszerűen tartalmaz hallucinogén anyagot: csak ízesített dohány füstjét szívja át használója vízen, ami lehűti azt.

Az arab ételeknek szintén egyre nagyobb a keletje és divatja: Budapest belső kerületeiben több mint féltucatnyi, arab ételeket kínáló étterem található. Az első fecskék már évekkel ezelőtt megjelentek: pita alapú ételeket kínáló gyorsétterem több mint tíz éve üzemel Budapest belvárosában. De van olyan étterem is Budapesten, ahol az ételek és italok mellé hastáncos show is jár. Azoknak pedig, akik otthon maguk főzőcskéznek, több arab „közért” áll rendelkezésére.

4 megjegyzés:

Nightrain írta...

Nekem nagyon bejön az arab kultúra, tetszik a hastánc, nézegettem régebben videókat, amiket a vízipipa fórumon linkeltek be, meg külön is. Az arab kultúra tényleg terjed kis hazánkban, sok arab kávázó nílik, ahol lehet vízipipázni, legálisan természetesen. Szívesen elmennék Egyiptomba nyaralni egy teljes hétre, vinném magammal az Aladin Bashát és együtt pipáznék az arab emberekkel. Legalább ez kössön össze minket az arabokkal, és lássák az arabok, hogy vannak még emberek akik tisztelik az arab kultúrát.

Névtelen írta...

Igazad van tényleg terjed ez a kultúra!Én is szivesen elmennék egyiptomba egy pár hétre :P

Nightrain írta...

Egyiptom, ha sok pénzem lesz, maajd akkor elmegyek.

Névtelen írta...

Én is pont így vagyok vele!
Már csak aért is érdemes lenne kimenni hogy megnézni milyen pipák vannak ill. dohányok,biztos beújítanák egy új pipát meg dohányt is!