2010. szeptember 23.

Füstölés: egymilliós bírság az ÁNTSZ-től

Kezdünk hozzászokni ahhoz a szabályhoz, miszerint vendéglátóhelyeken nem vagy csak a kijelölt helyen szabad rágyújtani. Bár a bevezetéskor nagy volt a felzúdulás, ma már sokan természetesnek veszik, hogy zárt térben nem füstölöghetnek.

– Nyáron a teraszon engedjük a dohányzást. Az emberek zöme mégis inkább feláll és kimegy a kijelölt dohányzóhelyre – mondja Hossó Attila, az egri Szantofer vendéglő üzletvezetője.
– Forgalomcsökkenést emiatt nem tapasztalunk, egyre inkább elfogadják, természetesnek veszik ezt a szabályt. Télen előfordul, hogy néhány vendég, aki erős dohányos, inkább elmegy olyan helyre, ahol lehet cigarettázni, de ez sem gyakori. Hasonlóan vélekednek az egyik gyöngyösi étteremben is.





– Nálunk van lehetőség a szeparálásra, s a hűtésen túl az elszívás, illetve a befúvás egyaránt működik – mondja Kósa László, a gyöngyösi Kékes Étterem vezetője.
– Ma már a dohányosok fegyelmezettek, kimennek vagy a bent kialakított helyet használják. Nem tapasztaltunk visszaesést a forgalmunkban emiatt. Bár az emberek többsége hozzászokott a szabályhoz, a füstöt nem kedvelők pedig kifejezetten örülnek neki, továbbra is vannak, akik nem értenek egyet a korlátozással.

– Szerintem úgy lenne igazságos, ha a vendéglátóhely kiírná, hogy ez a söröző dohányzó, és ennek tudatában mindenki eldönthetné, hogy bemegy-e vagy sem – mondja a napi egy doboz cigarettát elfüstölő László.
– Aki cigarettázik, annak egy kávé vagy egy pohár bor mellé jólesik elszívni egy cigit, a mostani szabály azonban csak a másik „tábornak” kedvez. Akadnak, akik korábbi dohányosból váltak a füstmentes élet harcosaivá. Azt mondják, az elszeparálás is csak akkor ér valamit, ha valóban különálló, elzárt helyiséget alakítanak ki, mert attól, hogy a terem egyik végében nem, a másik részében pedig rá lehet gyújtani, még ugyanúgy ők is szívják a füstöt.

– Mióta leszoktam, kifejezetten irritál a füst, szinte fulladozom tőle – mondja a gyöngyösi Gabriella.
– Arról nem is beszélve, hogy nem jár mindennap étterembe az ember, és elrontja az élményt, ha a kedvenc étele fogyasztása közben egy másik asztalnál rágyújtanak. A szabály betartását az ÁNTSZ hivatott ellenőrizni.

Játszótereken is tilos füstölögni

A közterületeken, így például a játszótereken történő dohányzás korlátozása helyi szinten, önkormányzati rendeletben szabályozható. Egerben egy éve hatályos az a rendelet, ami tiltja a dohányzást a játszótereken. Gyöngyösön is létezik ilyen rendelet, Hatvanban azonban egyelőre nincs ilyesféle tiltás.

– Az elmúlt évek tapasztalatai szerint az emberek ismerik a jogszabályi rendelkezéseket és többnyire be is tartják azokat. Sajnos azonban a mai napig előfordulnak panaszok – tájékoztat dr. Molnár Márta az ÁNTSZ regionális tisztiorvosa.

– Az előírások megsértése esetén az ÁNTSZ bírságot szabhat ki. Ennek mértéke a tilalmak megsértése esetén 50 ezer forintig, a dohányzóhelyek kijelölésére vonatkozó kötelezettség, illetve a tilalmak megtartásának ellenőrzésére vonatkozó kötelezettség elmulasztása esetén 2 millió 500 ezer forintig terjedhet. Az észak-magyarországi régióban tavaly 5 ezer 783 ellenőrzést végeztek kollégáink.

A Tüdőgondozó segít a leszokásban

Országos leszoktató program indult tavaly Füstmentes Élet néven. Átlagban a jelentkezők 40 százaléka szabadult meg függőségétől, azaz már 1 éve nem gyújtottak rá. Dr. Csicsári Katalin, az egri Tüdőgondozó Intézet főorvosa tájékoztatása szerint náluk eddig négyen jelentkeztek. Továbbra is minden csütörtökön, beutaló nélkül várják a leszokni vágyókat.


- Tapasztalataink azt mutatják: a dohányzással kapcsolatos szabályszegés, például magánszemély tiltott helyen történő dohányzása esetén a hatóság szankcionálása többször akadályba ütközik, nem állnak rendelkezésre ugyanis olyan jogosítványok, melyek a személyazonosság megállapításához szükségesek. A dohányzóhelyek kijelölésére vonatkozó szabályokat az intézmények, vállalkozások többsége betartják, de ezen szabály megszegése miatt az ÁNTSZ bírósági ítélettel megerősítve szabott már ki 1 millió forintos bírságot is.

A vízipipa is ártalmas az egészségre

Egyre inkább terjed főleg a fiatalok körében a vízipipázás. Bár nem olyan mennyiségben kerül a szervezetbe káros anyag, mint ha valaki rendszeresen cigarettázik, mégis árt az egészségnek.
– A száj nyálkahártyáján keresztül még akkor is kerül be káros anyag a szervezetbe, ha nem tüdőzik le a füstöt – magyarázza dr. Csicsári Katalin tüdőgyógyász főorvos.
– Természetesen sokat számít a mennyiség, hogy a beszívott füstben mennyi a káros anyag, illetve milyen gyakran él valaki ilyesmivel. A dohány nikotint tartalmaz, és ez akár vízipipázás során is bejut a szervezetbe, ami ártalmas, függőséget okoz.

A teljes anyag letölthető:

http://hotfile.com/dl/73494698/18fd320/Fstls.doc.html 

Nincsenek megjegyzések: