2010. május 3.

Vízipipa: Szórakozik vagy kábszeres lett a gyerek?

A kecskeméti fiatalok körében új divat hódít: a vízipipa. Az ősi arab eszközt látva nehéz eldönteni, hogy a gyerek csak szórakozik vagy kábítószeres lett?

Forrás: BAON 
http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kultura/vizipipa-szorakozik-vagy-kabszeres-lett-a-gyerek-128922


Szalagavató után (is) természetesen buli van! A kecskeméti középiskolásoknál sincs ez másképp. Az egyik család elmesélte, fiuk a keringőzés után átöltözött és kijelentette, hogy az osztálybuli előtt haza kell mennie még a vízipipáért. A család tanácstalansága érthető: nem tudják káros-e vagy tiltott-e ez a furcsa eszköz.

Egy másik jelzés általános iskolából érkezett. Ott nem a szülők, hanem egy osztálytárs mondta el, hogy a barátai most már nem elégszenek meg azzal, hogy a főtéren boros kóláznak. Újabban elkezdtek vízipipázni, amit némelyik szülő szó nélkül megenged nekik, de van olyan is, aki tiltja. A fiú kérdése az előzőhöz hasonló: káros vagy nem káros ez a furcsa szerkezet.

Fontos kellék a gyümölcsös dohány és a faszén

A nargile használatakor a különleges gyümölcsízesítésű dohány a vízipipa tetején levő tölcsérben van elhelyezve.

A dohány tetején faszén izzik. A keletkező füst a tartályában levő vízen keresztül áramlik. A dohány aromája akár 1-1,5 óráig is élvezhető. A szertartás után jóleső, ellazult érzés uralkodik el az emberen.

A nargile a dohányzás legjobb alternatívája, mivel a vizen átáramló füst mentes lesz több káros anyagtól, mire a tüdőbe jut. A vízipipa okozta tüdőrák kivételesen ritka.



Utánajártunk a kérdésnek. A Terebess Ázsia Lexikon szerint az arab világban a férfiak egyik legrégebbi tradíciója a vízipipázás. Az eszköznek egyébként több neve van, a vízipipa szinonimája a nargile, hukah és a sheesha (sisa) is. „Kikapcsolódást, relaxációt jelent számukra, de alkalmanként tartalmasabbá teszik különféle társasjátékokkal is. Szinte minden keleti kávézóban van lehetőség vízipipázásra. Használata nem egyszerűen dohányzás, inkább szertartás, a dohányás művészete.”

Internetes fórumok is tárgyalják a kérdéskört. Az egyik – támogató – felvetés szerint, ha papírzsepkendőn átfújod a cigi füstjét, barnássárga lesz a zsepi. Ugyanez a mutatvány a vízipipa füstjével nem eredményez elszíneződést vagy csak nagyon minimálisat. A vízipipa alacsony nikotintartalmát felhasználók szerint az is jelzi, hogy az erős dohányosok még vízipipázás közben is rágyújtanak. Más nézőpontból közelíti meg a témát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szervezete. Adataik szerint egy pipázás alkalmával (amikor akár egy-másfél óráig is ég a dohány) annyi füst jut a szervezetbe, mint száz filter nélküli cigaretta elszívásakor.
Nehéz tehát eldönteni mi a jobb: a cigaretta vagy a sisa. Egy biztos: hátránya vagy kátránya mindkettőnek van. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy jól választunk, egyiket se vegyük elő!

Nincsenek megjegyzések: